Абонатите на "Булсатком" - отново без bTV*
02.01.2013 | 14:34
Абонатите на "Булсатком" - отново без bTV*
Тристранните преговори, започнали в края на 2012 г., завършиха без успех

Спорът между "Булсатком" и bTV остана неразрешен и след началото на новата година.

От няколко дни операторът и телевизиите bTV и TV7 са в тежки и продължаващи преговори. Те трябваше да се споразумеят до края на 2012 година, и тъй като това очевидно все още не е факт - абонатите на сателитния оператор останаха без каналите.

От тази сутрин ползващите услугите на "Булсатком" останаха без втората национална телевизия. 

За провала в преговорите става ясно и от следното съобщение в официалния форум на доставчика:

"Уважаеми клиенти,
Извиняваме се за отново причиненото неудобство! Въпреки усилията ни да бъде постигната нова договореност за приемливи условия, в защита на интересите на клиентите ни, сигналът бе преустановен поради изтичането на договора ни с bTV Media Group.
Сигналът ще бъде възстановен при достигане на справедливо решение.
За времето на прекъсването на сигнала, до момента на неговото възстановяване, клиентите на "Булсатком" ще бъдат компенсирани със съответното отчисление от месечната такса, както и ще им бъде оказано съдействие за настройка на телевизионните приемници за приемане на ефирен сигнал".

В допълнение от "Булсатком" обясняват, че спирането на програмите не зависи от волята на компанията, тъй като споразумението първо е било едностранно преустановено още преди неговото изтичане, а за времето между коледните и новогодишни празници до ново споразумение не се е стигнало. Обснява се още, че доставчикът полага всички усилия за излизане от създалата се ситуация.

Пред Дарик радио изпълнителният директор на "Булсатком" Пламен Генчев обяви, че компанията обмисля съдебни дела и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията заради съобщението на bTV, което бе излъчвано по медията. То съдържаше препоръка към зрителите, ако искат да гледат каналите на bTV, да потърсят услугите на друг кабелен оператор.

Малко преди празниците втората национална телевизия спря да подава сигнала на 7-те си канала - bTV, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, Ring.bg, bTV Lady и bTV HD към сателитния доставчик. Причина за това стана спор за отчисленията от абонати. За Коледа каналите бяха възстановени, но от TV7 също скочиха срещу условията по договора.

На 29 декември от bTV съобщиха, че не са постигнали договореност в преговорите с "Булсатком". В новината се допълваше, че операторът дължи сериозни суми на медията, както и че "според независимо пазарно проучване" укрива част от абонатите си.

Впоследствие на 31 декември от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обявиха, че bTV media group отказа да преговаря с тях за новите условия за излъчване на програмите на групата. В информацията се допълваше, че членове на Асоциацията са информирали управителния съвет за случаи, в които прекратени договори не могат да бъдат подновени заради отказ от преговори в последните работни дни на 2012 г.

Неясностите не спират до тук. Според информация на телевизия СКАТ румънската телевизия Про ТВ спира да
да се излъчва в мрежата на "Ромтелеком" поради финансови разминавания. Общото между двете медии - Про ТВ и bTV е, че те са собственост на медийната група CME (Central European Media Enterprises).

*Информацята е актуализирана към 17.15 ч.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти