Фермерите ще могат да инвестират колективно в земеделска техника
04.12.2014 | 17:30
Фермерите ще могат да инвестират колективно в земеделска техника
Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро

Фермерите ще имат възможност за колективни инвестиции в земеделска техника през следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при връчването на наградата „Агробизнесмен на България“.

Той допълни, че за този вид кандидатстване за обновяване на технологичния парк на земеделските производители ще има 10% по-високо съфинансиране с европейски средства. Целта е по този начин европейските средства да достигнат до по-голям брой бенефициенти. Грудев уточни, че за този тип кандидатстване, един от критериите за недопустимост на проектите ще бъде, ако един от участниците има доминиращо влияние в колектива. Така ще се избегне раздробяване на стопанствата.

Заместник-министърът припомни, че първата подмярка, която ще бъде отворена от новата програма, ще бъде за инвестициите в земеделска техника. По нея са изчистени всички забележки и коментари, които Европейската комисия е имала, и приемът на документи ще започне през първото тримесечие на 2015 година. Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро, като решението за това е взето с консенсус от тематична работна група.

Заместник-министър Васил Грудев връчи и наградата „Агробизнесмен на България“. Призът тази година получи изпълнителният директор на „Интерагри България“ Даниел Минев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти