Обявиха край на спасителната програма за Гърция
20.04.2018 | 16:40
econ.bg
Обявиха край на спасителната програма за Гърция
Според Московиси краят на програмата ще е знак за края на дълговата криза в Гърция. „Гърците ще се радват да научат, че страната е излязла от кризата и е способна да отбележи икономически ръст и да създава работни места“, добавя той

Продължаването на програмата за външна помощ за Гърция е невъзможно, смята еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Според мен няма друг сценарий освен успешното и своевременно прекратяване на гръцката програма за помощ, коментира той в кулоарите на пролетната сесия на МВФ и Световната банка във Вашингтон пред Франс прес.

Според Московиси краят на програмата ще е знак за края на дълговата криза в Гърция. „Гърците ще се радват да научат, че страната е излязла от кризата и е способна да отбележи икономически ръст и да създава работни места“, добавя той.

Гърция разчита на финансовата помощ от 2010 г. През този период страните от еврозоната приеха три 3-годишни програми за спасяване на гръцката икономика в замяна на твърди мерки за бюджетна дисциплина. Третата програма приключва през август и след нея Гърция трябва да се върне на капиталовия пазар.

По време на кризата страната бе най-малко три пъти на границата на дефолта, от който я извадиха финансовите помощи на кредиторите.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти