Доларът не реагира на решението на Фед за лихвите
14.12.2017 | 10:40
econ.bg
Доларът не реагира на решението на Фед за лихвите
Еврото се повиши с 0.1 процента, до 1.1836 долара, след като и вчера отчете нарастване с 0.7 процента

Доларът зае отбранителната позиция в четвъртък, след като Федералният резерв на САЩ (ФЕД) повиши основната лихва според очакванията, но не промени прогнозата си за икономическите перспективи.

Известно раздвижване има и при останалите основни валути след като и Китай след ФЕД повиши макар и незначително лихвените проценти.

Индексът на долара, който отразява динамиката на зелените пари спрямо кошница от шестте основни валути, се понижи с 0,1 процента, до 93,372 пункта, след като отчете спад с 0,7 процента и в сряда.

ФЕД повиши ключовия краткосрочен основен лихвен процент с четвърт пункт до нива от 1,25-1,50 процента. Регулаторът прогнозира още три повишения през 2018 и 2019 г., но остави без промяна икономическата си прогноза от септември.

Търговци и анализатори обявиха, че доларът е подложен на натиск след вчерашното решение на ФЕД, тъй като централната банка на САЩ запазва прогнозите си за повишаване на лихвените проценти, а не ги преразглежда.

$ Някои пазарни участници спекулираха, че ФЕД може да повиши прогнозата си за лихвените проценти за следващата година до четири увеличения$, каза Стивън Инес, ръководител на търговията в Азия и Тихия океан за OANDA в Сингапур. Според него, от гледна точка на пазара, всеки, който е разчитал на подобно решение на ФЕД в момента продава и заради това доларът се понижава.

Срещу йената доларът поскъпна с 0.1 процента, до 112.62 йени, след като отчете ръст с 0.9 процента в сряда, но все още е далеч от 4-седмичния връх от 113.75 йени, достигнат във вторник.

Еврото се повиши с 0.1 процента, до 1.1836 долара, след като и вчера отчете нарастване с 0.7 процента.

Доларът бе подложен на натиск, след като основните данни за потребителските цени в САЩ, публикувани в сряда, показаха забавяне на инфлацията, което поражда безпокойство, че ФЕД няма да може да увеличи лихвите няколко пъти през следващата година.

В същото време някои анализатори виждат добри перспективи за данъчната реформа в САЩ, след като републиканците в Конгреса постигнаха окончателно споразумение за намаляване на корпоративния данък до 21 процента, както и на данъка за богатите американци, и по този начин разчистиха пътя за окончателното гласуване следващата седмица.

Часове след като ФЕД повиши лихвата Централната банка на Китай повиши лихвите с 5 базисни пункта за краткосрочните и средносрочните кредити (MLF). Според анализатори, това решение показва, че и в Китай започва постепенно затягане на паричната политика, което се осъществява в световен мащаб.

Данните, показващи увеличение на ръста на австралийските работни места през ноември, прати австралийския долар до едномесечен връх от 0,7675 американски долара.

Днес инвеститорите са насочили вниманието си към решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Английската централна банка (АЦБ) относно паричната политика.

Очаква се АЦБ да задържи лихвените проценти на 0,5 процента, след като миналия месец повиши лихвите за първи път от 2007 година насам.

ЕЦБ вероятно също няма да промени лихвите и ще потвърди позицията си по паричната политика след като през октомври реши да намали наполовина облигационните заеми до 30 млрд. евро месечно от януари 2018 година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти