Жельо Бойчев: Няма причина за истерия в енергетиката
08.04.2014 | 11:42
Жельо Бойчев: Няма причина за истерия в енергетиката
Енергийната борса започва до седмици

Решения за лицензите на ЕРП-тата може да вземе само Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Няма причина за създалата се истерия, тъй като се намираме в една стандартно разписана в закона процедура. Това заяви народният представител от „Коалиция за България“ и член на парламентарната комисия по енергетика Жельо Бойчев пред БНТ.

По думите му процедурата, която е стартирал държавният регулатор, е на база на подадена жалба от НЕК. Той обясни, че въпросната процедура има няколко етапа. Първият е проведеният разговор с електроразпределителните дружества, като им е бил даден срок. Така се е преминало към следващия етап – обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, след което следва закритото заседание.

Бойчев обясни, че в хода на тази дискусия станало ясно, че са предоставени нов тип аргументи от страна на НЕК. Процедурата предлага те да бъдат предоставени и на другата страна и тя ще има възможност да се запознае и да възрази.

По думите му в моментa се решава спор, породен от нежеланието на ГЕРБ да взима тежките решения за регулаторния период от лятото на 2012 г. до лятото на 2013 г. Депутатът бе категоричен, че задълженията са натрупани в резултат на едно необмислено решение на ДКЕВР, което по-късно е било отменено от Върховния административен съд.

„Това създаде тази ситуация на хаос, в голяма степен в резултат на управленските решения по време на управлението на ГЕРБ. Тогава тежките въпроси се отлагаха до последния възможен момент“, категоричен бе Бойчев.

Според него няма съмнение, че крайните снабдители също трябва да бъдат компенсирани на база на задължението, което имат към обществото да закупуват електроенергията, произведена от ВЕИ-та.

Той посочи, че е задължение на държавния регулатор да разпише правила и процедури. Според него енергетиката е изцяло регулиран сектор и не може всеки да прави каквото си иска и да прихваща от сумите каквото прецени. По думите му комисията трябва да урегулира тези отношения и да балансира интересите на всички участници в системата. Депутатът посочи, че услугата обществено снабдяване с електроенергия е от голямо значение и за националната сигурност, и за функционирането на цялата ни страна и е нормално регулативният орган да се отнесе с внимание към жалбата на НЕК.

„Откакто носим отговорност с подкрепата си за кабинета „Орешарски“ и като народни представители започнахме с промени в Закона за енергетиката: премахнахме такса достъп, намалихме разполагаемостта и т. нар. Студен резерв на половина“, подчерта социалистът. Той съобщи, че в идните седмици ще започне балансиращият пазар и енергийната борса. По негово мнение това са пазарни механизми, които ще помогнат и на НЕК.

 

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти