След първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит
14.12.2017 | 09:40
econ.bg
След първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит
Всички британски медии и световни агенции пишат, че след днешния вот раздялата може да стане още по-сложна

Премиерът Тереза Мей изгуби първо гласуване за Брекзит в парламента, заради което е вероятно правителството в Лондон да се откаже от фиксираната дата 29 март 2019г., която досега представяше като момента, в който Великобритания ще напусне Европейския съюз.

След бунт на проевропейски настроени членове на собствената ѝ Консервативна партия Камарата на общините реши, че окончателната дума за одобряване условията на сделката, която Мей договаря с останалите 27 държави от ЕС, както и задействането ѝ в страната, ще станат единствено след изрично съгласие на депутатите. Министрите имат право да разпоредят на подведомствените им агенции да спрат да изпълняват регулациите и законите на ЕС, но след днешното решение те ще трябва да получат одобрение от долната камара на парламента, за да приложат това си право.

Всички британски медии и световни агенции пишат, че след днешния вот раздялата може да стане още по-сложна. С този резултат Тереза Мей отива утре в Брюксел за среща с останалите лидери на ЕС, които ще обсъждат и обявената едва преди няколко дни сделка на преговарящите екипи за края на първата фаза на преговорите. С нея би трябвало да се уточни как ще се разделят Великобритания и ЕС, за да се премине към втора фаза - преговори какви ще са отношенията след "развода".

До последния момент на дебатите премиерът опитваше да убеди народните представители да подкрепят правителството. Но с резултат 309 (включително на 12 консерватори) срещу 305 гласа те на практика отслабиха още повече позициите ѝ на преговорите.

Увеличава се и натискът над министрите да се откажат засега от внасяне за гласуване на поправката, с която се фиксира в закон датата 29 март 2019 г. като "Денят на Брекзит". Причината е, че правителството може да прецени, че има вероятност да изгуби и този вот, очакван следващата седмица, а това биха били две поражения в рамките на няколко дни. Говорителка на правителството заяви, че правителството е "разочаровано" от днешния резултат, но и че той "не ни пречи да се подготвим за определяне на "Денят на Брекзит".

"Ройтерс" коментира, че седемте дни на парламентарни дебати са разкрили колко разделени остават по въпроса двете големи партии в страната, парламентът и обществото като цяло. Тереза Мей изглежда по-слаба след вота половин година, след като сама предизвика предсрочни избори, изгуби на тях мнозинството си и стана зависима от подкрепата на 10 депутати от Северна Ирландия. След днешния резултат се засилиха призивите глас за сделката за Брекзит да имат и парламентите на четирите съставни части на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

По време на дебатите Мей предупреди, че има вероятност депутатите да създадат ситуация, в която да не може да се извърши плавно напускане на ЕС. Така парламентът изпраща сигнал, че може да праща министрите обратно на масата на преговори, ако прецени, че договорена от тях сделка не е достатъчно добра. Министърът на правосъдието Доминик Рааб коментира, че у европейската страна на преговорите може да се създаде впечатление, че Лондон е готов да приеме каквато и да е сделка, поради което ЕС ще предложи неизгодни условия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти