БАБХ с предупреждение за Африканска чума по свинете в Украйна
03.08.2012 | 18:51
Констатирани е огнище на заболяването на територията на Република Украйна

Във връзка намереното огнище на заболяването Африканска чума по свинете на територията на Украйна в областта Запорожие, БАБХ предприема превантивни мерки за предотвратяване на появата на заболяването на територията на страната.

Заболяването не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети. В края на миналата година, по разпореждане на д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на агенцията, Центърът за оценка на риска изготви научно становище за риска от проникване на Африканската чума по свинете на територията на България, както и препоръки за предотвратяване на появата на болестта, като към момента заболяването никога не е установявано на територията на страната ни.

Предприет е засилен контрол върху личния багаж на пътниците идващи от трети страни, в които е констатирано заболяването АЧС, за наличие на суровини и храни от животински произход, както и засилен контрол върху плавателните средства по река Дунав, превозващи хора, животни и товари от Русия и Украйна.

Влизащите в страната превозни средства през ферибот Варна се дезинфекцират. Областните дирекции по безопасност на храните организират обезвреждането на остатъчните количества хранителни отпадъци от кетъринга на самолетите и бордовите кухни на плавателните средства по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на заболяването АЧС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти