САЩ ще водят търговски преговори с ЕС, Япония и Великобритания догодина
17.10.2018 | 15:55
econ.bg
САЩ ще водят търговски преговори с ЕС, Япония и Великобритания догодина
По закон американската администрация не може да стартира каквито и да било преговори с чуждестранни правителства до 90 дни, след като бъде уведомен Конгреса на САЩ

Администрацията на Белия дом обяви, че планира да стартира търговски преговори с Европейския съюз, Япония и Обединеното кралство, като преговорите, които се намират на предварителен етап, ще започнат официално през следващата година.

"Под ръководството на президента Тръмп ще продължим да разширяваме американската търговия и инвестициите чрез договаряне на търговски споразумения с Япония, ЕС и Обединеното кралство", посочи в специално изявление пред Конгреса на САЩ търговският представител Робърт Лайтизер, съобщава Ройтерс. "Ангажираме се да приключим тези преговори с навременни и съществени резултати за американските работници, собственици и бизнесмени", добави той.

Администрацията на Белия дом се надява да обърне внимание на "тарифните и нетарифните бариери и да постигне свободна, справедлива и балансирана търговия с ЕС и Япония", посочи Лайтизер в писмо до Конгреса.

По закон американската администрация не може да стартира каквито и да било преговори с чуждестранни правителства до 90 дни, след като бъде уведомен Конгреса на САЩ.

Самото писмо на Лайтизер е факт няколко седмици, след като САЩ успяха да договорят промени в Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) с Мексико и Канада, като по същото време остава в сила сериозното търговско напрежение между Вашингтон и Пекин.

"Япония е важен, но все още недостатъчно добър пазар за износителите на стоки от САЩ", се казва в писмото на американския търговски представител. Според него САЩ имат стоков търговски дефицит от 69 млрд. долара с Япония, голямата част от който е концентриран в автомобилния сектор.

Относно преговорите с ЕС, в писмото на Лайтизер до Конгреса се посочва, че Европейският съюз и САЩ имат годишен двупосочен оборот от 1,1 трлн. долара и "най-големите и най-сложни икономически взаимоотношения в света", като се добавя, че Съединените щати имат стоков търговски дефицит в размер на 151,4 млрд. долар.

В писмото до Конгреса също така се заявява, че Белият дом планира да започне преговори и с Великобритания, "веднага щом Обединеното кралство е готово за това" след неговото излизане от ЕС на 29-и март 2019 година.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти