ЕС задейства защитата на европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран
07.08.2018 | 09:55
econ.bg
ЕС задейства защитата на европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран
Тъй като днес се задейства първата серия от санкции, повторно наложени от САЩ спрямо Иран, актуализираният блокиращ регламент на ЕС влиза в сила

В подкрепа на ядрената сделка с Иран от днес влиза в сила т.нар. блокиращ регламент на Европейския съюз, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Тъй като днес се задейства първата серия от санкции, повторно наложени от САЩ спрямо Иран, актуализираният блокиращ регламент на ЕС влиза в сила. Целта му е смекчаване на въздействието на санкциите върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран.

Актуализираният блокиращ регламент е част от подкрепата на ЕС за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани, когато в резултат на СВПД бяха отменени санкциите, свързани с ядрената програма.

Процесът на актуализация на блокиращия регламент бе лансиран от Еврокомисията на 6 юни. Тогава Брюксел добави към приложното му поле извънтериториалните санкции, които САЩ налага повторно спрямо Иран. Последва двумесечен срок за контрол от Европейския парламент и Съвета. Тъй като никой от тях не възрази, актуализацията се публикува в Официален вестник и влиза в сила на 7 август.

Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от хората, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на съюза. Разрешенията се издават според одобрени критерии.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти