За половин година над хиляда нелегални мигранти са успели да преодолеят граничния контрол
17.10.2018 | 15:15
econ.bg
За половин година над хиляда нелегални мигранти са успели да преодолеят граничния контрол
Данните сочат, че тези, които са арестувани до границата, са успели да преодолеят бодливата тел и охраняваната гранична бразда. От институцията съобщават, че най-малък е процентът на преминалите през граничните пунктове

За шест месеца в България са влезли 2 хил. нелегални мигранти, повече от половината - 1142-ма, са задържани във вътрешността на страната, като половината от тях са хванати в близост до границата. Това показва статистика на Министерство на вътрешните работи (МВР), цитирана от в. "Сега". Голяма част от нелегалните мигранти са от Ирак и Афганистан

Данните сочат, че тези, които са арестувани до границата, са успели да преодолеят бодливата тел и охраняваната гранична бразда. От институцията съобщават, че най-малък е процентът на преминалите през граничните пунктове.

През април полицията е арестувала 148 граждани на трети страни. Почти половината от тях - 70, са установени едва след като се влезли у нас. През август броят им вече е 311 от общо 458 задържани, а месец по-рано - 169 от 277. Последните публикувани данни за септември сочат общо задържани 464 души, а 293 от тях са арестувани в страната.

През май и юни се регистрира понижение и на общия брой задържани, и на заловените във вътрешността на страната. Процентът им обаче е все така голям. През май например са арестувани общо 106 души. Повече от половината от тях - 64 - във вътрешността на страната. През юни арестуваните са 108, от тях 47 – отново във вътрешността на страната.

Основната цел на незаконно влезлите у нас си остава бързото преминаване на страната, потвърждава статистиката. През септември при опит да излязат през сръбската граница са задържани повече хора, отколкото на турската. Едновременно с това продължават и масовите бягства от общежитията на агенцията за бежанците.

От началото на годината там са настанени 1166 души. Избягали са 1032-ма. Само за септември са приети 282-ма, а в графата "самоволно напуснали" са отбелязани 264-ма. Отчита се и много нисък процент на запълване на домовете на агенцията - за септември 10.9%, или 566 души. Единственият начин бежанците да бъдат задържани у нас е, ако са арестувани. В домовете на дирекция "Миграция" към МВР, които са от затворен тип, през септември има 418 човека, което е почти 60% от общия капацитет.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" отчете ръст от 40% на броя на нелегалните мигранти, които са влезли в ЕС през Турция или т.нар. Източен средиземноморски маршрут в първите девет месеца на годината спрямо същия период през 2017 г. Отчетено е съществено увеличение на незаконните преминавания на сухоземната граница на Турция.

От началото на годината по този път в Европа са пристигнали 40.3 хил. души, основно от Сирия, Ирак и Афганистан. "Фронтекс" отчита спад на мигрантите, които влизат в Стария континент през Средиземно море. Броят на чужденците, пристигнали оттам, е намалял с 1/3 спрямо същия период на 2017 г. и те вече са 100 хил. души.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти