ЕС: Лондон да не се отмята от поети ангажименти
14.12.2017 | 11:40
econ.bg
ЕС: Лондон да не се отмята от поети ангажименти
Това заяви главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние пред Европейския парламент

Великобритания не може да не изпълни договорените с ЕС ангажименти в преговорите за "Брекзит", които позволяват да се пристъпи към разговори за бъдещите търговски отношения.

Това заяви главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние пред Европейския парламент.

Тази седмица се очаква лидерите на ЕС да вземат решение дали е постигнат "достатъчен напредък" по въпросите за правата на гражданите на съюза на Острова, за сметката за "развод" и ирландската граница, за да позволят да се пристъпи към следващата фаза.

Споразумението, представено в съвместен доклад миналия петък, беше подкопано от британския министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис, който заяви, че договореното е повече "декларация с намерение", отколкото правно обвързващ документ.

"Ние няма да приемем оттегляне от този съвместен доклад. Този напредък е договорен и бързо ще бъде включен в споразумение за напускане, което ще бъде правно обвързващо във всички три области и някои други, които остава да бъдат договорени", подчерта Барние пред евродепутатите.

Вчера Европейският парламент гласува предложение, с което ще призове лидерите на ЕС да позволят Лондон и Брюксел да започнат следващата фаза от преговорите.

Барние поясни, че още мерки са необходими, за да се осигури плавно напускане на ЕС.

"Не сме в края на пътя, нито по отношение на правата на гражданите, нито по другите теми за плавно излизане. Ще останем нащрек", добави той.

По думите му следващата фаза от преговорите ще бъде с фокус "кратък и конкретен" преходен период и встъпителни обсъждания за бъдещите отношения, които според Барние няма да навредят на единния пазар на ЕС и на четирите свободи, включително на свободното движение на хора.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти