В Обединеното кралство най-бързо се продават жилищата в студентските градове
04.11.2017 | 10:00
econ.bg
В Обединеното кралство най-бързо се продават жилищата в студентските градове
Най-бързо се продават жилищата в Бристол - 34 дни

С близо 4 седмици по-бързо се продават жилищните имоти във Великобритания в сравнение с преди 5 години, съобщават от fakti.bg. Към днешна дата са необходими 61 дни, за да се намери купувач, а през 2012-а те са били 87 дни. Най-бързо се продават жилищата в Бристол - 34 дни. В Ковънтри и Единбург дните са съответно 35 и 36, а в Глазгоу - 37, сочи изследването на консултантската компания Strutt & Parker.

„Градовете, в които най-бързо се продават жилища, са университетските. Причината е, че те привличат висококвалифицирани сътрудници и могат да предложат високо качество на живот, а това несъмнено води до ръст в търсенето на недвижими имоти", казва Стефани Макмахой от изследователския отдел на Strutt & Parker. Пазарът на жилища в тези градове е толкова силен, че имотите се реализират за срок под 40 дни.

Университетските градове се разглеждат и като алтернатива на Лондон, тъй като те предлагат възможност за кариерно развитие, модерен начин на живот и привличат хора, които не могат да си позволят собствено жилище в британската столица. Типичен пример за такова населено място е Бристол.

През последните пет години в градове като Оксфорд и Кембриж се наблюдава значително поскъпване на имотите, съответно 25% и 36%. „Това оказа влияние на достъпността и на намаляване броя дни за продажба", допълва Макмахой.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти