В четвъртък Плевнелиев започва консултации с парламентарните групи
21.05.2013 | 11:21
В четвъртък Плевнелиев започва консултации с парламентарните групи
Вече имаме работещ парламент, заяви държавният глава по време на откриването на първото заседание на 42-рото НС

"Има само две категории политици – политици, които управляват хората и които служат на хората", отбеляза президентът. "Изборите са вече зад нас. Уважавам конституционните права и ще се съобразя с всяко искане", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Според него изборите не може сами по себе си да решат проблемите на хората. "Нека да решаваме една по една кризите, а не да ги задълбочаваме", призова президентът.

"Вече имаме работещ парламент", допълни държавният глава. Плевнелиев очаква правителството, парламентът и всички институции заедно да работят по наболелите за нацията проблеми.

"Готов съм в четвъртък (23 май) да започнат консултациите и да връча мандата след това на най-голямата парламентарно представена партия", каза още президентът.

При откриването на първото заседание на 42-рото НС държавният глава заяви: "Позволете ми да се обърна към вас, избраните народни представители от 42-рото НС, за бъдещата ви работа."Преди словото на президента народните представители в 42-рото Народно събрание положиха клетва. След полагането на клетвата в пленарната зала прозвуча химнът на републиката и депутатите станаха на крака. Прозвуча и химнът на ЕС. По време на химна на ЕС депутатите от "Атака" седнаха.

След това народните представители ще подпишат клетвените листове. "Клетвата, която положихте, не е просто ритуал, не е само изречени думи", заяви още президентът. Плевнелиев цитира Каравелов: "Петко Каравелов беше казал, че отговорността пред народа не намалява властта, напротив – прави я нравствено по-силна." Президентът напомни, че връзката между народа и политиците може да има само когато се управлява отговорно. Той е убеден, че България ще намери своите отговорни държавници, предаде iNews.bg.

Плевнелиев призова парламентът да взема ефективни решения, които да имат устойчив и траен резултат. Той апелира депутатите да приеме декларация за основните приоритети на 42-рото НС в духа на добрата традиция. Като такива той очерта бъдещото ни членство в Шенген, запазването на Валутния борд до влизането ни в еврозоната, подкрепа на инвестициите, заетостта, доходите и пенсиите.

"Не само България, но и в целия Европейски съюз са в тежка криза вече пета годна", отбеляза държавният глава, като добави, че бавно, стъпка по стъпка, Европа оздравява. Според него е необходимо обединение около националните приоритети. "Нека от първия ден Народното събрание да се отвори не само към проблемите на хората, но и към самите хора", каза той. Плевнелиев подчерта, че първите оценки новият парламент ще получи в областта на енергетиката и социалната сфера.

По думите му не е толкова важно дали правителствата са отляво център или дясно, а дали са ефективни и дали постигат резултати за хората. Според него либерализацията на енергийния пазар, енергийната дефектност и диверсификацията са най-смислените приоритети в енергетиката и ще са гарант за намаляване на цената на тока.

По думите му, за съжаление, 41-вото НС не е успяло да завърши някои много важни реформи – в образованието, здравеопазването, водния сектор, сигурността.

Според него трябва неотложно да се разгледат нови инициативи. Такива са законът за иновациите, за професионалното образование, за СРС-тата, за енергетиката. Сред проблемите, които трябва да се решат, са тези с доходите и липсата на доверие на хората към депутатите.

Трябва да има визия за справяне с демографската криза и то да не е само изготвяне на документ, подчерта държавният глава. Според него трябва да се предложи комплекс от мерки с широк политически и обществен консенсус.

Пожелавам ви успех, бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа, каза президентът на народните представители. Той завърши с думите на Стоян Михайловски: "Служиш ли най-напред и преди всичко на себе си, не си годен да служиш на другите. Дълг значи служене."

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти