„Росатом“ представи нови разработки в областта на ядрения горивен цикъл
20.04.2018 | 17:00
econ.bg
„Росатом“ представи нови разработки в областта на ядрения горивен цикъл
По време на събитието представители на водещи компании от световната ядрена индустрия обсъдиха актуални въпроси, свързани с развитието на технологията на ядрения горивен цикъл

От 17 до 19 април в Мадрид се проведе международната конференция World Nuclear Fuel Cycle 2018. Тя бе организирана от Института за атомна енергия (NEI) и Световната ядрена асоциация (WNA). Руската корпорация „Росатом“ бе партньор на събитието.

По време на събитието представители на водещи компании от световната ядрена индустрия обсъдиха актуални въпроси, свързани с развитието на технологията на ядрения горивен цикъл.

„Атомната енергетика и ядрените технологии имат огромен потенциал за решаване на глобалните задачи за устойчиво енергийно развитие. Днес е необходимо индустрията да развива нови технологии на всички етапи от жизнения цикъл за повишаване на икономическата ефективност и достигането на международните цели за намаляване на изпускането на CO2“, отбеляза Андрей Рождествин, директор на регионалния център на „Росатом“ в Западна Европа.

Според него следващ етап в развитието на световната атомна енергетика ще стане затварянето на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ). Русия създава технологична база за затварянето на ЯГЦ с помощта на реактори на бързи неутрони. „Росатом“ продължава и тестовете на РЕМИКС-горивото, което може да бъде преработвано няколко пъти и ще позволи съществено увеличаване на ефективността на използване на урана в реакторите на лека вода. Друг значим проект на руската атомна индустрия е разработването на устойчиво на аварии толерантно ядрено гориво. 

„Предлаганите от „Росатом“ технологии за третиране на отработено ядрено гориво и радиоактивни ядрени отпадъци, включително и фракционирането на отпадъците, позволяват да се върнат на възложителя само средноактивни радиоактивни отпадъци, които не изискват дълбока подземна изолация“. Това заяви Михаил Баришников, представител на АО „Техснабекспорт“, която е интегратор на международните продажби в частта на бек-енда. Той представи доклад за развитието на иновационните технологии за управление на ОЯГ и РАО и перспективата за комерсиализирането им.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти