"Мудис" повиши кредитния рейтинг на Португалия
15.10.2018 | 15:00
econ.bg
"Мудис" повиши кредитния рейтинг на Португалия
Решението на "Мудис" означава, че вече всички водещи агенции са предоставили на Португалия инвестиционен кредитен рейтинг, включително "Фич", "Стандард енд Пуърс" и DBRS

В края на миналата седмица управляващите в Лисабон получиха добри новини за кредитния рейтинг на страната, което допринесе за понижение на доходността на португалските държавни облигации по време на търговията в понеделник.

Агенция "Мудис" повиши с една стъпка дългосрочния кредитния рейтинг на Португалия до ниво "Ваа3", променяйки кредитната перспектива пред страната до "стабилна" от "позитивна". В същото време агенцията DBRS потвърди португалския кредитен рейтинг на ниво "ВВВ" със "стабилна" перспектива.

Решението на "Мудис" означава, че вече всички водещи агенции са предоставили на Португалия инвестиционен кредитен рейтинг, включително "Фич", "Стандард енд Пуърс" и DBRS.

Водещите мотиви за повишение от "Мудис" кредитен рейтинг включват факта, че нарастващият държавен дълг на Португалия е преминал към по-устойчива, макар и постепенна, низходяща тенденция, с ограничени рискове са обръщане на тази посока. Трябва да се има предвид, че Португалия е в процес на подобряване на нейния кредитен рейтинг, тъй като страната положи големи усилия за консолидиране на финансите си след тригодишна програма за икономически корекции, която приключи през юни 2014-а година.

Инвеститорите в португалски облигации реагират позитивно на решението на "Мудис", понижавайки доходността на 10-годишните книжа за кратко под психологическата бариера от 2,0%, на краткосрочните двегодишни книжа - до -0,079% и на 5-годишнирте книжа - към 0,844%.

Това допринесе за известно понижение и на доходността на италианските държавни облигации, въпреки че по-късно в понеделник (към 18:00ч. наше време) ще се проведе последната среща на правителството в Рим по въпроса за бюджет 2019-а година с оглед на факта, че днес е крайния срок за официалното представяне на бюджетната рамка пред Европейската комисия. Внимателно ще се следи дали италианските власти ще потвърдят целевото ниво за бюджетен дефицит за догодина в размер на 2,4% от БВП.

Доходността на 10-годишните италиански книжа се понижава с 4 базисни пункта към 3,53%, но продължава да се търгува недалеч от многогодишния връх около 3,712%, достигнат по-рано този месец.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти