Сергей Игнатов обявява старта на интернет-базирана "Рейтингова система на висшите училища в България"

04.11.2010

На 4 ноември (четвъртък) в хотел "Радисън" в София министърът на образованието, младежта и науката (МОНМ) Сергей Игнатов ще обяви старта на интернет-базирана "Рейтингова система на висшите училища в България".

От 12.00 до 17.00 часа в зала "Александър" на хотел Радисън в София всички желаещи ще могат да се срещнат с експерти от екипа, реализирал проекта и лично да се запознаят с разработената платформа, с нейните основни характеристики и принципи на работа.

По-рано същия ден рейтинговата система ще бъде представена пред медиите в присъствието на експерти и представители на бизнеса, съобщиха от МОНМ.

За създаването на рейтинговата система е използвана методология, която се основава на анализ на международния опит в разработването на подобни класации, на проведени маркетингови проучвания и събрани статистически данни за дейността на висшите училища в България. В рамките на изследването са проведени над 30 000 интервюта със студенти, преподаватели, завършили, работодатели и граждани.

По данни от социологическите проучвания, проведени в периода април-юни т. г от МБМД, между 57 и 82 процента от анкетираните в различните групи потребители на образователни услуги определят като "необходимо" или "изключително необходимо" създаването на рейтингова система на висшите училища. Над 2/3 от анкетираните смятат, че съществуващата в момента информация за висшите училища в България не е достатъчна. Най-голям дефицит на информация, според тях, има по отношение на реализацията след завършване, както и за различните специалности, по които се предлага обучение.

В България функционират 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления. Рейтинговата система позволява изработването на отделни класации на висшите училища по всяко едно от професионалните направления на базата на предварително селектирани показатели. Наред с това за първи път тя дава възможност на всеки отделен потребител да изработва и собствени класации в зависимост от индивидуалните си потребности и интереси.

"Разработване на рейтингова система за висшите училища в Р България РеСВУ_БГ" е проект изпълняван от дирекция "Висше образование" на Министерството на образованието, младежта и науката, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд. Изпълнител на основните дейности по проекта са експерти към МОМН и Консорциум, в който участват Институт "Отворено общество" - София, социологическа агенция МБМД и Сирма Груп.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив