Световен ден на борбата срещу СПИН

01.12.2011

За деветнадесети път Българският младежки червен кръст (БМЧК) ще отбележи 1 декември - Световния ден на борбата срещу СПИН, съобщиха от организацията.

От 15.30 до 18.00 часа БМЧК ще открие два пункта в подлезите на метрото (на метростанциите „СУ „Св. Климент Охридски" и „Сердика"), където ще се раздават информационни материали и презервативи и ще се правят демонстрации за правилната им употреба. На пункта при университета ще се оцветяват бутилки и ще се изработват картички и др. изделия, свързани с темата на кампанията.

На стените на подлеза в метростанция „Сердика" ще бъдат разлепени различни истории на хора, борили се със СПИН, между които и известни личности (Фреди Меркюри, Меджик Джонсън и др.). На този пункт ще бъде разположен и мобилен кабинет за безплатно и анонимно тестване на ХИВ - статус, предоставен от Българска асоциация за семейно планиране.

В 18.00 часа от метростанция „Сердика" ще тръгне шествието със свещи на младите червенокръстци и техните партньори (Асоциация на студентите медици в България; Сдружение „Деца и юноши"; програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"), което ще се включи в ритуала по запалването на коледната елха от кмета на София Йорданка Фандъкова и ще продължи до метростанция „СУ „Св. Климент Охридски". На стълбите на Университета в 19.00 часа доброволците на БМЧК и техните партньори ще оформят голяма „червена панделка". На запалването на лентичката ще присъства рок звездата Милена Славова, посланик на тазгодишната АНТИСПИН кампания.

По пътя на шествието доброволците също ще разпространяват информационни материали, червени лентички - символ на борбата срещу СПИН, и презервативи - единственото надеждно средство за предпазване от ХИВ.

Същевременно пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщава за началото на Националната информационна АНТИСПИН кампания, която се организира за осма поредна година. Главен организатор е Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" с партньори различни регионални здравни инспекции, общини и неправителствени организации.

Акценти на кампанията ще бъдат популяризирането на безрисковото сексуално поведение, употребата на предпазни средства, както и толерантното отношение към хората, които са инфектирани.

На територията на столицата утре ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив