Сделки на предишните министри на отбраната отиват на прокурор

28.08.2009 | 13:11
по статията работи:
Борисов: Военните са превърнати в палячовци от няколко министри
Сделки на предишните министри на отбраната отиват на прокурор

Дори само с Министерството на отбраната прокуратурата има много работа. Възмутен съм, защото армията е устоят на държавата. Военните - нашите войници, офицери и генерали, са били превърнати в палячовци на няколко министри. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се запозна със състоянието на военното министерство, предаде Агенция "Фокус".

По думите на Борисов към днешна дата в министерството има над 50 млн. лв. пасив, а до края на годината се очаква той да достигне 250 млн. лв. Агенцията за социална дейност във военното ведомство е изхарчила 93% от бюджета си до днес, стана ясно още от думите на премиера.

Борисов съобщи, че в момента белгийските фрегати работят с включени двигатели 24 часа в денонощието докато са на пристан. Причината е, че не са купени генератори за ток, които да ги държат в работен режим, когато са на кей.

Близо 3 млн. лв. е струвал ремонтът на столовата в Министерството на отбраната, съобщи министърът на отбраната Николай Младенов. Той заедно с премиерът Бойко Борисов разгледаха ремонтираната столова.

Няколко сделки, започнати от предходни ръководства на Министерството на отбраната, трябва да бъдат проверени от прокуратурата. Сред тях са договор на социалната агенция към министерството за реанимирането на хотелите и почивните домове на стойност 500 хил. лв. с нарушения в процедурата. От 2004 г. насам на неправителствена организация са отдадени за стопанисване спортните имоти на министерството, а разходите по поддръжката им са останали за сметка на ведомството, информира министър Младенов, цитиран от правителствената информационна служба.

Засега са установени нарушения за над сто милиона лева. Сред фрапиращите договори са за доставка на маси за хранене за столовата на министерството по 1600 лева броя, но има и други нарушения, добави министърът на отбраната, цитиран от Dariknews.bg.

На журналистите бяха представени и две БМВ-та, едното от които се ползва от Военна полиция. Те са пребоядисани от черен в розов цвят, а премиерът Борисов и министър Младенов не можаха да обяснят защо е станало това. „Вие представяте ли си, че някой от Военна полиция се разхожда в столицата ни с розово БВМ. И после - защо хората нямали уважение?!", коментира Младенов. Борисов пък подчерта: „Моята сексуална ориентация е нормална".

Във връзка с платените вече средства за нови правителствени самолети, Бойко Борисов каза, че се водят преговори и не иска да загуби 14 млн. лева.

В същото време от Военно-апелативната прокуратура съобщиха за три досъдебни производства срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, които ще бъдат възобновени. До такова решение се е стигнало след извършени от прокурорите прокурори.

Предмет на разследванията са сключени неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия, в резултат на което са настъпили значителни щети за Министерство на отбраната в общ размер на близо 1 143 000 щатски долара.

В периода 1999-2000 г. Цонев е заемал длъжностите управител на „Снабдяване и търговия" - ЕООД при Министерство на отбраната и Директор на Дирекция „Управление на доставките" към ведомството.

Бившият миниустър на отбраната Николай Свинаров заяви, че носи отговорност само по една от сделките, която предстои да бъде проверена от прокуратурата. Според него предварителното говорене за сделките, без да се изчака проверката на прокуратурата, влияе върху случаите. Като юрист той не према този подход, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на БНР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...