Изготвени са 59+1 мерки срещу кризата

31.03.2010 | 11:28
по статията работи: Петър Чернев
Засега ДДС остава 20%. Замразяват цените на тока, газта и парното до края на годината
Изготвени са 59+1 мерки срещу кризата
Прикачени документи

За момента ДДС няма да бъде увеличавано и остава 20%. Това обяви премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той добави, че ако договорите за над 2 млрд. лв., които не са били осигурени финансово, не бъдат анулирани, то той ще увеличи налога едностранно, без да се консултира с никого.

За общо 59 мерки са се разбрали социалните партньори. Те са били постигнати след 8 заседания, 50 часа работа и "кафе и вода, които са били платени от заплатата на министър Дянков". Подобна добра работа и конструктивен диалог е трябвало да бъдат предприети още преди една година, коментира премиерът. Той обясни, че мерките са кризисни, а не антикризисни, каквито е можело да бъдат.  

Цените на тока, газта и парното ще бъдат замразени до края на годината. За това са се договорили още партньорите. Очаква се днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да внесе в ДКЕВР искане цената на газта да се увеличи само с 5% от април. По този начин цената на парното няма да се увеличава, или ще се увеличи минимално.  

Държавата няма да може да получи дивидент от електроразпределителните дружества. Това стана ясно още от думите на премиера Борисов. Той обясни, че договорите с трите дружества са изключително неизгодни, тъй като държавата има миноритарен дял без право на глас в тях.

Държавата обмисля нов вариант на изплащането на първите три дни болнични - работодателите да поемат 80% от първите два дни, а третият да бъде изцяло за сметка на служителя. Тази мярка ще бъде внесена като допълнителна шейсета мярка по време на днешното заседание на правителтството, обясни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той добави, че тя се предприема, за да се спрат злоупотребите със средства, осигурявани от НОИ.

Максимум до 15 дни бизнесът ще получи около 550 млн. лв., които ще бъдат изплатени през Българската банка за развитие, стана ясно още днес. По този повод премиерът Борисов коментира, че схемата за плащане е разработена и се обърка, посочвайки, че утре е неработен ден и държавата ще почива (премиерът има предвид Разпети петък, а утре е четвъртък - бел.ред.).

Пълния списък с мерки може да намерите в прикачения файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...