Съдят МВР заради хаоса с новите документи

27.08.2010 | 13:07
по статията работи:
Ведомството нарушило три закона с организацията за личните документи
Съдят МВР заради хаоса с новите документи

Сдружението Гражданска инициатива "Справедливост" внесе граждански колективен иск в Софийския градски съд (СГС) срещу МВР заради забавените срокове за издаване на личните документи. Сдружението е внесло и жалба във Върховния административен съд, заради задължението за плащане на банкова такса на обслужващата министерството СИБанк, както и срещу таксите за самите документи, които според организацията са определение "на око", съобщи Pari.bg.

Според председателя на сдружението адв. Иван Груйкин с лошата си организация служителите на МВР нарушават три закона: Административно-процесуалния кодекс, Закона за администрацията и Закона за МВР. Там ясно е описано как трябва да функционира администрацията и в какви срокове.

От сдружението настояват СГС да признае, че за периода 1 април до 26 август МВР противоправно е нарушило сроковете за издаване на лични документи и нормалната организация и ред за издаването им.

Иван Груйкин заяви, че е една от причините да се подаде този иск е това, че нито министър-председателят Бойко Борисов, нито министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са поели отговорност за случилото се.

Според Груйкин оправдания чрез фактори извън системата на МВР като фирмата-изпълнител "Сименс" не са коректни, тъй като от министерството е трябвало да направи съответните гаранции при сключване на договора, предаде БТА. "МВР няма ограничения как да си свърши работата. МВР е отговорно и би трябвало да има резервен вариант", обясни Груйкин.

"Най-малкото българските граждани трябва да получат извинение заради издевателствата, които са принудени да търпят", коментира Груйкин. Според него след като МВР се е провалило при една сравнително проста бюрократична дейност, изниква въпросът как тогава министерството може да се бори със сложни неща, като организирана престъпност и събиране на доказателства.

Искът е на стойност 1000 лв., но след присъединяване на други граждани към него ще бъде увеличен на 50 млн. лв. На толкова Гражданско сдружение" Справедливост“ изчислява нанесените на гражданите щети.

Към иска могат да се присъединят всички граждани, навършили 14 години и подали заявления за издаване на документи за самоличност, посочи Иван Груйкин. При произнасяне на СГС в полза на сдружението, всеки присъединил се ще получи сумата от 50 лв.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...