Агенцията по храните трябва да стартира от 1 януари 2011 г.

02.09.2010 | 12:21
по статията работи: Петър Чернев
Найденов: Амбицията на държавата е до старта на новата структура тя да има възможност да изследва всичко
Агенцията по храните трябва да стартира от 1 януари 2011 г.

Прави се всичко възможно, за да може новата Българска агенция по безопасност на храните да стартира от 1 януари следващата година. Това заяви пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в бизнес закуска, свързана с новата агенция.

От думите му стана ясно, че законът за работата на агенцията е готов и до дни ще започне междуведомственото му съгласуване. След като той бъде приет и с това се нанесат поправки върху 23 закона, ще бъдат приети устройственият правилник на агенцията и промени в устройствените правилници на агенциите, които ще влизат в състава й. Следващата стъпка ще бъде свързана с подготвянето на печатите и формулярите на новата структура и последният етап от началото на следващата година ще позволи старта на новата агенция и нейните 28 регионални структури.

В работата на новата структура ще се включват Националната ветеринарномедицинска служба, която ще бъде гръбнакът на бъдещата агенция, Националната служба за растителна защита, Националната служба по зърното и фуражите, както и частта от РИОКОЗ, която отговаря за безопасността на храните. Единният контрол, който ще бъде реализиран от новата структура, ще се осъществява както от осемте останали след редуцирането лаборатории на НВМС, така и от лабораториите на РИОКОЗ, които са акредитирани.

Амбицията на държавата е до старта на новата структура тя да има възможност да изследва всичко - решен е въпросът по отношение на млечните продукти, а в момента се работи и по отношение на контрола на продуктите от месо. По този повод земеделският министър обясни, че с парите от бюджетните икономии, които ще се правят с единния контрол, ще могат да бъдат дооборудвани лаборатории. Като пример той даде  фактът, че доскоро методиката за доказване на наличие на  растителни мазнини в продуктите от мляко не е била акредитирана, а вече е.

В заключение министър Найденов заяви, че за първи път темите за качеството и безопасността на храните са на дневен ред за обществото. По този повод той коментира, че държавата и бизнесът са длъжници на обществото, тъй като са допуснали през последните 20 години да се случват неща, с които не би трябвало да се гордеят. Ако направим това добро, всичко ще ни бъде простено. Нека дадем по-качествена и безопасна храна на България, завърши земеделският министър.

Бизнесът стои принципно зад създаването на Агенцията по храните. Това беше основният извод от проведената дискусия за представянето на структурата и функциите на Българската агенция по безопасност на храните.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров подчерта, че е много важно новата Агенция да бъде разглеждана не като "репресивен" и контролиращ орган, а именно в контекста на стремеж към изграждане на нова философия на взаимодействие между компетентния орган по безопасността на храните и бизнеса.

В структурата на агенцията е предвидено създаването на качествено ново звено, в което ще се изследва и анализира риска при производството и предлагането на храни, което ще съответства изцяло на структурата и функциите на Европейския орган по безопасност на храните EFSA, посочи от своя страна д-р Венцислава Тасева, директор на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните". Тя подчерта, че тази нова дирекция за анализ на риска ще има изцяло научно-изследователски функции и няма да се занимава с контролна дейност, така както това прави и EFSA, стана ясно от информация на земеделското министество. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...