Учените от БАН поискаха оставките на Дянков и Игнатов

03.11.2010 | 12:00
по статията работи:
БАН настоява бюджетната й субсидия за 2011 г. да бъде увеличена до 111 млн. лева
Учените от БАН поискаха оставките на Дянков и Игнатов

Учени от БАН излязоха на протест в София, за да се спре „ликвидацията на академията”. Протестиращите настояват към предвидения бюджет на БАН за 2011 г. от 59 млн. лева да получат допълнително минимум 25 млн. лева.

„Академията изживява много тежък момент, преживяла е две световни войни, преврати и тоталитарния режим, а сега при управлението на ГЕРБ е на път да бъде ликвидирана”, каза на протестния митинг Бойко Георгиев от Общото събрание на БАН, цитиран от bTV

Художникът Светлин Русев в слово пред протестиращите каза, че "с каруцарския си хумор министър Симеон Дянков не е успял да засегне достолепието на хора, на които се крепи българската наука и духовност".

Учените поискаха оставките на министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов. Протестиращите носят плакати с изявления и цитати на министър Дянков, в един от които пише "Като им спрем парите, сами ще се закрият".

В декларация до Министерския съвет протестиращите настояват бюджетната субсидия на академията за 2011 г. да бъде увеличена до 111 млн. лева, както и да бъдат възстановени намалените им средства за 2010 г. от 10 млн. лева, каза председателят на БАН акад. Никола Съботинов, цитиран от БТА.

В декларацията са посочени пет искания, които да бъдат изпълнени от правителството. Едно от тях е за поетия ангажимент от 19 май от Министерския съвет БАН да стане първостепенен разпоредител на бюджетни средства и да им бъде назначен финансов мениджър.

Учените настояват да се разработи национална стратегия за научните изследвания и висшето образование, както и да се подготви оперативна програма "Наука".

Последното искане е за оставките Дянков и Игнатов, "заради целенасочена политика за финансова ликвидация на българската наука и на БАН".

Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН съобщи на протеста, че ако тези искания не бъдат изпълнени от правителството, като член на Общото събрание, ще внесе предложение в него за закриването на БАН "по технически причини". По думите му вината за това трябва да се носи от управляващите.

Декларацията с исканията на учените беше връчена на образователния министър Сергей Игнатов от акад. Съботинов. На прага на Министерския съвет шефът на БАН изрази недоволството си от това, че не може да се срещне с премиера и да му връчи документа лично. По този повод министърът заяви, че конфликт няма. "Те очакваха премиерът да ги приеме, посочи Игнатов. В момента той има среща със студентите и ректорите на висшите училища по изкуствата, след което ще има и други срещи", допълни министърът, като уточни, че срещата на премиера с ръководството на БАН ще се състои в 14:00 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...