Част от дейността на "Кремиковци" може да бъде възстановена

15.04.2011 | 14:29
по статията работи:
НАП ще проверява новия собственик на комбината. За момента фирмата няма регистрация по ДДС. Комбинатът нямало повече да замърсява града. Министър Трайков доволен от сключената сделка
Част от дейността на "Кремиковци" може да бъде възстановена

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg: PORTAL

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

Министър Трайков доволен от сделката

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че е доволен и от продажбата на "Кремиковци" за 316 млн. лв. На четвъртия търг за по-голямата част от активите на комбината във вторник се яви един кандидат - "Елтрейд къмпани", който предложи началната тръжна цена и го спечели.

Доволен съм от продажбата, това беше нещо, по което и ние работихме като министерство в изминалите две години. Мисля, че не е тайна за никого коя индустриална и финансова група придоби активите на комбината, така че не става дума за един 26-годишен мъж, а човекът е упълномощен от групата си да движи този въпрос, обясни министърът, цитиран от Dariknews.bg.

Той вече се е срещнал с представители на купувача, които са му разказали за плановете си. По този повод Трайков заяви, че е оптимист, че ще излезе нещо хубаво:

Модерната, сравнително високотехнологична и сравнително високо екологична част на "Кремиковци", която е електропещта, инсталацията за непрекъснато леене, която беше инсталирана преди няколко години, всичко това, което всъщност представлява около 20% от територията на комбината, ще бъде възродено като действаща мощност, след като минат и необходимите екологични процедури с Министерството на околната среда и водите, след като бъде издадено комплексно разрешително. Реално тази мощност би имала суровина само от площадката на "Кремиковци" за следващите три години, в които да действа

В заключение Трайков обясни, че все пак не иска да говори от името на инвеститора и парите вече платени парите. От думите на министъра стана ясно още, че новият собственик на "Кремиковци" е "Елтрейд къмпани" ЕООД, която е свързана с фирма "Надин" и е подкрепена финансово от Първа инвестиционна банка, предаде БТА.

Част от стоманодобивното производство в "Кремиковци" може да бъде възстановено


В "Кремиковци" може да бъде възстановена дейността на електродъговите пещи, които са част от стоманодобивното производство, както и на производството непрекъснато разливане на стомана, производството горещо и студено валцуване, агрегати за производство на продукти с "добавена" стойност - агрегати за горещо поцинковане, пластмасово покритие и електролитно покаляване.

Това стана ясно впоследствие от информация на новия собственик "Елтрейд къмпани", изпратена до медиите. В информацията се допълва, че това ще стане възможно след обстойна експертна екологична оценка от страна на Министерство на околната среда и водите.

Новият собственик на комбината припомня, че сключената във вторник сделка не е приватизационна, а включва единствено обособена част от активите под формата на земя, сграден фонд, машини и съоръжения, предложени на публичен търг от синдика. За това "Елтрейд" не е правоприемник на дейността и задълженията на обявения в несъстоятелност завод.

"Кремиковци" вече няма да създава екологични проблеми на столичани, тъй като вече спрените от работа замърсяващи и вредни производства няма да бъдат пуснати в експлоатация, уверяват още от "Елтрейд".

НАП ще проверява новия собственик на комбината

Междувременно стана ясно, че от днес Националната агенция за придходите (НАП) започва пълна данъчна проверка на фирмата-купувач на металургичния комбинат. Инспекцията, възложена от изпълнителния директор на приходната агенция Красимир Стефанов, ще изследва произхода на средствата за закупуването на предприятието, транзакциите на дружеството с други фирми и физически лица от момента на създаването си и всички данъчни последици, които са възникнали от движението на паричните потоци преди и след сделката.

Проверката ще бъде основно насочена към данъка върху добавената стойност, но ще обхване още корпоративните данъци и дължимите осигурителни вноски

Според Закона за ДДС всяко лице, чийто оборот за последните 12 последователни месеца надхвърля 50 000 лв. е задължено да се регистрира за целите на данъка върху добавената стойност. Дружеството - купувач на металургичния комбинат няма ДДС регистрация към момента, въпреки че очевидно е привлякло инвестиции в значителни размери. Ревизорите ще проверят още числеността на персонала на фирмата, възнагражденията и осигурителните вноски, които компанията начислява и внася в бюджета, допълват от приходното ведомство.

Очаква се проверката да приключи в рамките на няколко седмици, тъй като дружеството е регистрирано скоро и броят на сделките му е малък. Ако бъдат засечени нередности, инспекцията може да се разпростре и срещу други физически или юридически лица.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...