Липсата на производство сред основните фактори за скъпата захар

05.08.2011 | 13:07
по статията работи:
Основните фактори за резкия ръст на потребителските цени на захарта в България от началото на годината са липсата на производство на суровина, високите международни цени на суровата захар и петрола, както и търговските надценки.
Липсата на производство сред основните фактори за скъпата захар

Основните фактори за резкия ръст на потребителските цени на захарта в България от началото на годината са липсата на производство на суровина, високите международни цени на суровата захар и петрола, както и търговските надценки. 

Това показва експертния анализ, изготвен от дирекция „Икономически анализи и прогнози" по разпореждане на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, съобщават от администрацията.

След януари 2011 г. цената на килограм захар от производителя до потребителя нараства с близо 1 лев, което рязко контрастира с тенденциите в предходните години, като се отчитат промените на цените на петрола и захарта на световните пазари, констатира анализът.

Върху ценообразуването в сектора влияят ограниченията, поставени от ЕС на държавите-членки след реформата в сектор „Захар", с което значително намаляват стимулите и възможностите за производство на захар в България.

Целите на проведената реформа са постепенна либерализация на европейските пазари на захар и предоставяне на свободен достъп на най-слабо развитите държави до пазара на ЕС. Схемата за преструктуриране представлява икономически стимул за предприятията с най-ниска продуктивност да се откажат от част или от цялата отпусната им производствена квота.

За периода 2005-2011 г. производството на захар и захарни изделия в България намалява, а цените на произвежданите продукти, включително и рафинираната захар, се увеличават.

В резултат от провежданите от 2007 г. насам реформи в сектор „Захар" в ЕС, България като цяло преустановява производството на захар и се превръща основно във вносител на сурова захар, която впоследствие се рафинира.

Страната разполага с национална квота само за производство на изоглюкоза в размер на 89 198 тона сухо вещество, а квотата на България за отглеждане на захарно цвекло е напълно закрита.

Съществуващите към момента данни, използвани в анализа, извеждат като вероятна хипотезата, че производителите на захар и захарни изделия формират печалбата си основно от надценка на захарта за вътрешно потребление.

Индикации за подобна хипотеза дават регистрираните тенденции в цените на едро и дребно, както и цените на производител и потребител. В резултат от ограничените възможности за свиване на производствените разходи поради липсата на производствен процес на суровината в България, единствената възможност за увеличаване на печалбата остава увеличение на надценката за крайния потребител.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...