Експерт: Проектът "Белене" не може да се реализира в сегашния си вид

12.08.2011 | 12:11
по статията работи: Петър Чернев
Според Илиян Василев, шеф на предния финансов консултант на централата - "Делойт", единственият начин за финансиране на проекта е руски държавен заем
Експерт: Проектът "Белене" не може да се реализира в сегашния си вид

Проектът АЕЦ "Белене" в сегашния си вид не може да се реализира. Това коментира днес председателят на консултантската компания "Делойт България" Илиян Василев, позовавайки се на статия, публикувана в личния му блог*. Припомняме ви, "Делойт" беше финансов консултант по проекта за втора атомна централа у нас преди за тази цел да бъде избрана британската банка HSBC.

Той добави, че е невъзможно проектът да бъде финансиран от търговска банка от Западна Европа, а единственият начин за финансиране е руски държавен заем.

Също така беше обяснено, че е време да бъдат предприети юридически действия по прекратяването на проекта за строеж на централата, която трябва да бъде изградена в област Плевен.

По повод течащите в момента спорове между НЕК и "Атомстройекспорт", свързани със забавени плащания от страна на България по извършени дейности по проекта за строеж на втора атомна централа у нас, експертът изказа надеждата си въпросът да бъде решен извън съда. Той добави, че е грешно да се смята, че руската държавна компания може да спечели кой знае колко от съдебни спорове.

Преди няколко седмици руската държавна енергийна компания "Атомстройекспорт" заведе иск срещу българската държава заради извършени дейности по проекта за строеж на втора атомна централа у нас. Претенцията възлиза на 58 млн. евро. Впоследствие от НЕК отговориха, че не са съгласни с изводите, направени по изкупуването на старото оборудване на площадката на централната край Белене, и се заканиха да си търсят правата в съда.

Днес беше коментиран и въпросът с цената на централата. Според Василев той няма да няма да бъде решен и до два месеца (експертът визира поредното поискано от руска страна отлагане - бел.авт.). Тогава въпросът бил решен на политическо ниво, както щяло да се случи и сега, счита Василев.

Освен това председателят на "Делойт" обясни, че проектът в момента не отговаря на техническите стандарти, приети след трагедията край Фукушима, изпълнението на които би увеличило още цената му. Допълнителните изисквания за контрол и сигурност върху ядрената енергетика от своя страна ще я направят икономически нецелесъобразна - най-малкото от икономическа гледка точка. Това ще даде възможност на страните, които развиват алтернативни видове енергетика, а не ядрена, да не се притесняват от конкуренция, беше отчетено още днес.

В светлината на японската трагедия от началото на годината решението за това дали ще строи или не АЕЦ „Белене" вече не и не трябва да бъде суверенно решение на българското правителство. Трябва да бъдат взети предвид и мненията на румънското, сръбското и всички останали правителства в региона, уточни Василев. Той добави, че това се налага най-вече от гледна точка на застраховката на бъдещата централа.

Темата за спирането на блокове от I до IV на АЕЦ "Козлодуй" също беше засегната по време на пресконференцията. Според шефа на българския клон на „Делойт" спирането е било обосновано от това, че Русия не е могла да защити надеждността на блоковете си пред Европейския съюз, а не толкова от грешки на българската външна политика. Той също така обясни, че ще бъде изключително трудно в проекта „Белене" да се комбинират руските блокове със западните системи за сигурност.

*https://idvassilev.blog.bg/


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...