Реакциите, които Папандреу предизвика с референдума

02.11.2011 | 12:20
по статията работи:
Решението на гръцкия премиер изправи "на нокти" Европа
Реакциите, които Папандреу предизвика с референдума

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами днес изрази увереност, че референдумът, който гръцкият премиер Георгиос Папандреу иска да свика в началото на следващата година, за да поиска мнението на гръцкия народ за втория спасителен план за Атина, може „да бъде спечелен", предаде АФП, цитирана от Агенция „Фокус".

Гръцките ми приятели казват, че референдумът може да бъде спечелен. Гърците вероятно могат да преценят, че без плана ситуацията ще бъде по-лоша", посочи Лами.

Според него излизането на Гърция от еврозоната и отказването от единната валута би било „по-болезнено" от серията рестриктивни планове, наложени в замяна на финансовата помощ за страната, която за четвърта поредна година се намира в рецесия. „Като експерт, за мен няма съмнение по този въпрос", подчерта Лами.

„Политически, това би било много лошо за този европейски регион. Европа наистина има нужда от стабилност по границите си", заяви директорът на СТО, като добави, че според него е „нормално народът да се произнесе".

На коренно противоположно мнение е германският външен министър Гидо Вестервеле. Според него не може отново да се водят преговори за европейския план, който трябва да спаси Гърция от банкрут, заяви Вестервеле, цитиран от АФП. 

Цялата програма, която договорихме през миналата седмица, не може да бъде поставяна отново на масата на преговорите", подчерта Вестервеле.

По този начин германският външен министър коментира плановете на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да проведе референдум за спасителния план за Атина.  

Според Саркози европейският план за Гърция е „единственият възможен път към разрешаването на проблема с гръцкия дълг". Това заяви вчера френският президент Никола Саркози след извънредната среща с френски министри, съобщава АФП, цитирана от Агенция „Фокус".

Винаги е справедливо да дадем думата на народа, но солидарността на всички страни от еврозоната е постижима единствено когато всеки се съгласи на необходимите усилия", подчерта президентът.

В същото време европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер обвини гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че излага на риск еврото заради искания от него референдум по европейския спасителен план за Гърция, съобщава в. "Етнос".

Португалия също е обезпокоена от решението на Гърция за референдум. Колкото повече виждаме признаци на нестабилност и разделения в други страни, толкова повече португалците трябва да ценят стабилността и консенсуса в Португалия, защото това прави Португалия различна", заяви външеният министър на страната Паулу Порташ.

И Китай се надява планът на еврозоната за спасяването на Гърция от дълговата криза да бъде приложен, съобщава Агенция „Фокус", цитирайки АФП, които се позовават на изявление от китайското външно министерство по повод новината за провеждането на референдум за втория помощен план за Атина.

Надяваме се, че европейците ще могат почтено да приложат плана за разрешаване на кризата", посочи говорителят на китайското външно министерство.

Китай подкрепя усилията на ЕС, еврозоната и МВФ срещу дълговата криза", допълни говорителят по време на пресконференция и увери, че Пекин винаги е бил и ще продължи да бъде крупен инвеститор на европейския пазар.

Плановете на гръцкия премиер за провеждането на референдум относно европейския спасителен пакет са равносилни на „хвърлянето на бомба на финансовите пазари”. Това заяви директорът на Тайванската централна банка, цитиран от АФП.

Предупреждението дойде на фона на трусовете на световните финансови пазари след поискания от Георгиос Папандреу вот на доверие към правителството и национално гласуване по спасителната за Гърция сделка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...