2017 г. ще бъде предизвикателна за селскостопанския бизнес в България

06.04.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Агробизнесът в световен мащаб се развива, но продължава да е силно зависим от субсидиите на държавите
2017 г. ще бъде предизвикателна за селскостопанския бизнес в България
Снимка: БГНЕС

2017 г. ще бъде предизвикателна за селскостопанския бизнес, въпреки ритмичността на евросубсидиите, които и до момента се изплащат, прогнозира Милена Виденова, управител на "Кофас България". Кредитната компания представи на пресконференция анализ на рисковете в най-горещите точки в момента - агробизнесът и Италия. Оказва се, че и двете са обвързани с публични средства, което дава специфичен профил на рисковете.

Агробизнесът в световен мащаб се развива, но продължава да е силно зависим от субсидиите на държавите. Налице е ясна положителна промяна при цените на селскостопанските стоки - индексът на цените им на ФАО се повишава с 15% през 2016 г., след като достигна десетгодишно рекордно ниско ниво през януари миналата година. Основната причина за това е ръста на потреблението на домакинствата, основно в развиващите се страни.

Производство на зърнени култури продължава да изпреварва търсенето по обем през цялата година. Запасите представляват повече от една четвърт от световното търсене през 2016 г., с най-голямо тегло на цените на зърнените култури.

Конкурентоспособността на този сектор обаче в страната ни намалява в сравнение с други европейски държави, а причините за това са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси.

Вниманието на риск анализаторите по света е обърнато към Италия, която отбелязва ограничено възстановяване и излишък по външната сметка, но все още има масивен публичен дълг. Това е в противовес на умерените нива на дълга на частния сектор, особено на домакинствата. Проблемите с публичния дълг са свързани и с недостатъчно адекватните частни и публични инвестиции и все още високото ниво на държавния дълг. Всичко това не е основание все още Кофас да промени рейгинга на страната, но може да се каже, че притесненията остават.

„Банковият сектор в страната продължава да бъде претрупан от лоши заеми, които вече достигат 360 млрд. евро. Плановете за преструктуриране на банките са светлина в тунела, но за това е необходима и повече политическа стабилност, която съм момента е разклатена", отбеляза Милена Виденова, управител на Кофас България.

Данните за агробизнеса и Италия бяха представени официално днес, а повече информация за други секторни и странови рискове ще бъде дадена по време на конференцията на Кофас за управление на риска, която ще се състои на 19 април. Тази година тя е на тема „Индустриална революция и нови конкурентни стратегии" и ще събере влиятелни представители на управлението и бизнеса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...