Трябва да платим реакторите независимо дали ще строим АЕЦ „Белене“ 5

24.08.2016 | 16:30
по статията работи: econ.bg
Експертите са убедени, че колкото по-бързо НЕК се издължи на „Атомстройекспорт“, толкова по-малки ще са загубите за България
Трябва да платим реакторите независимо дали ще строим АЕЦ „Белене“
Снимка: Econ.bg

България трябва да плати  за вече произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“ независимо дали ще строи АЕЦ „Белене“ или не. Това стана ясно от изказването на експерта по енергийна политика Славчо Нейков пред БНР. Според Нейков няма връзка между дълга за "Белене" и евентуалното му изграждане. „Връзката между тези два въпроса, която някак си се налага в общественото пространство, за мен на практика не съществува нито от практическа, нито от юридическа страна“, коментира Нейков.

Според него най-доброто решение за България в този момент е бързото издължаване на Русия, за да спре да се натрупва и огромната лихва от 167 000 евро на ден. „По отношение издължаването на сумата смятам, че това е решението , което наистина трябва да се вземе бързо, защото нека да не забравяме – има съдебно решение. България го е приела в юридически и в политически план. Същевременно губим по 10 милиона лева на месец само от лихви, а е безспорно, че и главницата и лихвите ще бъдат платени“, коментира Нейков.

В настоящия момент правителството обсъжда вариант за възобновяването на АЕЦ „Белене“. Според редица експерти, проектът бе доста привлекателен и от икономическа, и от технологична гледна точка. Русия бе готова да предостави 100% финансиране без държавни гаранции и да привлече чуждестранни инвеститори от страни от ЕС.

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ бе спрян през 2013 г. по времето на първия кабинет „Борисов“ с решение на Народното събрание, независимо че проектът се намираше в етап на реализация, площадката бе лицензирана от българската Агенция по ядрено регулиране, бе минал ОВОС и създадена инфраструктура. Анализатори твърдят, че прекратяването на изграждане на централата е било в резултат на силно външно влияние.

По думите на Нейков, възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене“ изисква изменения в законодателството, което може да е доста времеемко. Затова трябва да се платят задълженията възможно най-скоро, счита експертът и по-нататък спокойно да се разглеждат варианти за решение по проекта.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...