2013 година: 5 ключови промени в социалните мрежи

21.12.2012 | 11:30
по статията работи: Александър Димитров
Нови корпоративни играчи, потребители и тенденции ще диктуват реформите и нововъведенията в мрежата
2013 година: 5 ключови промени в социалните мрежи

През последните години, откакто Марк Зукърбърг създаде Facebook, социалните медии еволюираха драстично. Миналата година 73% от 500-те най-големи корпорации в САЩ (според класацията на Fortune Magazine) бяха активни в Twitter, а 80% от директорите им смятат, че обвързаността им със социалните медии ще доведе до по-високи печалби.

И така, какво ще задържи социалните медии на работното място през следващата година?

От списание Forbes ни предлагат 5 начина, по които социалните медии ще повлияят на работата ни през идващата 2013 година.

Социалните мрежи се превръщат и в бизнес мрежи

Това, което бяха имейлите през 90-те, в момента са Facebook и Twitter. С две думи – безценен офис инструмент, както и много важен такъв в комуникацията между компаниите.

Колаж: Ponsulak/Freedigitalphotos

Ако доскоро основно маркетинг и комуникационните екипи в една фирма се възползваха от възможностите на социалните медии, то в близко бъдеще можем да очакваме те да стигнат до всеки отдел на компаниите.  В момента отделите „Човешки ресурси” използват социалните мрежи, за да се свържат с търсещите работа, отделите за продажби извършват проучвания и си набелязват клиенти там, екипите по изследвания и разработка сблъскват идеите си и наблюдават трендовете.

Общо взето нещата през 2013 г. ще стоят така – социалните мрежи няма да са потребителският инструмент за комуникация, а ще се утвърдят и като солидна среда за бизнес отношения.

Имейлът вече няма да бъде най-използваният комуникационен канал

Основната идея на имейла остана почти непроменена, откакто за първи път беше изпратено електронно съобщение през далечната 1971 г. И докато това е подходящо за комуникация между двама души, днес вече има далеч по-добри начини за сътрудничествo oт писмата с характерното "@".

Налице вместо това идват много по-удобни и многофункционални средства за комуникация, заимстващи функции от Facebook например. 2013 г. ще включва бум на употребата на вътрешни бизнес мрежи като Yammer и Chatter, позволяващи на служителите да организират работни групи и да обменят идеи по дискусионни бордове в системите им.

Командните центрове на социалните мрежи ще станат публично достояние

Социалните мрежи дадоха на редица компании достъп до огромен обем от информация, засягаща поведението и предпочитанията на клиентите. Някои по-големи компании и организации като Gatorade, Dell, Super Bowl, и дори Червеният кръст, извършват мониторинг в реално време, както и задълбочен анализ на случващото се сред потребителите на социалните мрежи.

През 2013 г. очаквайте тази технология и тези данни да бъдат достъпни до още по-голям кръг от бизнеси и организации, които да искат да изкопчат нещо полезно от социалните данни. Командните центрове вече могат да бъдат свити до един-единствен монитор или дори екран на смартфон. По този начин директорите на дадена компания, или ръководителите на отделите, могат за нула време да разполагат с анализ в реално време на социалните данни и да разработят бизнес решенията си актуално, имайки ги предвид.

Съвместимостта с етиката и правилата в мрежата ще стане приоритет

Всяка компания от всеки сектор трябва да е много внимателна с изявите си в социалните мрежи. Дали става въпрос за статус във Facebook или туийт в Twitter – няма значение. Корпорации от сферата на храните и напитките, финансите, здравеопазването, политиката, правителства, различни министерства... всички те трябва да следват определен „дрескод” пред аудиторията. Затова не е учудващо, че много компании и организации имат практиката да съхраняват на сървърите си всяка активност в социалните мрежи – и то за срок от три години.

През 2013 година е твърде вероятно бизнесът да се обърне към системи за мениджмънт на социалните мрежи, които да имат вградена функция за архивиране. Налице ще бъдат и пособия за онлайн семинари и обучаващи програми, които да запознаят работници по-бързо с нуждата от спазване на правилата и съвместимост с етиката в мрежата за тяхната компания.

Нови играчи на социалния хоризонт

Докато огромна част от компаниите окупираха Twitter, Facebook, Google+ и LinkedIn, правейки бизнеса си, се появи ново поколение от технологии. Това са платформи като Instagram и Pinterest. Първите отчетоха увеличение на трафика със стабилните 17,319%, а вторите -  с 5,124%.

Pinterest се очертава като един от важните бъдещи фактори при социалните мрежи. Снимка: Wikimedia.org

Това със сигурност е показателно за това как през 2013 година новите играчи ще станат много важен фактор. Друг такъв ще е потокът на нови потребители, особено идващи от развиващите се страни. По прогнози, през идната година потребителите от Тихоокеанско-азиатския регион ще се увеличат с 21,1%, Близкият изток ще се отчете с 23,3%, а Латинска Америка – с 12,6%.

Така компаниите, заели позиции в социалните мрежи, ще трябва да покрият по-голяма аудитория и ще бъдат принудени да използват все по-разширяващата се екосистема от социални мрежи. Оставането в рамките само на Facebook или Twitter ще се окаже крайно недостатъчно.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...