Температурните амплитуди съсипаха гроздовата реколта, изкупната цена скочи

06.10.2023 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Лозята в някои райони на страната са съсипани от температурните амплитуди и дъждовете, а цената на ракията и виното може да скочи заради това
Температурните амплитуди съсипаха гроздовата реколта, изкупната цена скочи
Снимка: под лиценза на creative commons

Лозята в някои райони на страната са съсипани от температурните амплитуди и дъждовете, а цената на ракията и виното може да скочи заради това.

„Във всички сектори на земеделието хората се оплакват от климатичните условия. Лозята не правят изключение, имаме доста проблеми в някои региони. Най-засегнат е югозападният регион, там са най-пострадали. Мога да очертая годината като водопад. Хората там прибират по-малко количество грозде. Имат запаси от реколти от предходни години“, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Той отбеляза, че цената на гроздето тази година е доста по-висока от предходната – по 70-80 ст. за по-некачественото грозде, до 1 лев и дори 1,5 лв. за някои сортове.

„Тенденцията в последните години е бялото вино и розето да бъдат с по-голямо търсене. Сортовете с по-високи изкупни цени имат предимство. Цените горе-долу покриват разходите на гроздопроизводителите. Винопроизводителят също има увеличени разходи и когато тръгва да я продава, тук идва съпротивата от пазара, а той не може да си позволи много да вдигне цената. Цените на виното и ракията ще се запазят като миналогодишните. Компенсацията е за сметка на печалбата на винопроизводителя“, обясни Коев пред Bulgaria ON AIR.

Според госта големият проблем е с напояването в страната. Поливните системи в страната продължават да се изграждат.

„Когато температурата се вдигна на 40 градуса, лозата запасява кореновата си система – връща сока от плода обратно, за да може да се изхранва. Отново трябва да се полива, неимоверно много вода и труд е. Създават се сухоустойчиви сортове, но въпреки това не може да се пребориш с всичко“, каза още Коев.

Той е на мнение, че нашите производители в последните години са направили така, че да се обърне внимание на българските сортове.

„Целият свят е залят с Каберне, Мерло и Шардоне. Хората вече търсят нещо типично за даден регион. Малко повече реклама в тази насока и количествата ще се увеличат по външните ни пазари“, смята Красимир Коев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...