2012: Лоша година за журналистите по света

11.12.2012 | 11:30
по статията работи: Александър Димитров
Общо 232-а души, занимаващи се с тази професия, са били по затворите поради обвинения за антидържавна дейност
2012: Лоша година за журналистите по света

 

232 журналисти са били по затворите в целия свят през изтичащата 2012 година, съобщава базирана в Ню Йорк оргнизация за защита на свободата на печата. Това е своебразен рекорд, като арестуваните медийни служители са с 53 повече, отколкото през 2011 година.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) изтъква в свой доклад, че от 1990 година насам бройката им никога не е била толкова голяма.

Начело на списъка е Турция с 49 задържани и престояващи в затвора журналисти. На второ място е Иран с 45, а третата позиция очаквано е отредена за Китай, също известен с репресивните си мерки спрямо опозиционните дейци. Челната десетка се допълва от Еритрея, Сирия, Виетнам, Узбекистан, Азербайджан, Етиопия и Саудитска Арабия.

Най-често отправените обвинения срещу журналистите през 2012 година са за противодържавна дейност, която включва тероризъм, измяна и подривна дейност.

Агенция „Асошиейтед прес“ цитира турския телевизионен редактор на новини Мехмет Али Биранд, според когото турските управници слагат порочен уравнителен знак между свободата на словото и тероризма.

Държавите имат навика да задържат предимно местни журналисти, изтъква още КЗЖ. Едва три са случаите на задържани чуждестранни медийни служители.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...