2650 души платили по 1816 лв., за да излязат в пенсия

02.04.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Не им достигали средно по 21 месеца трудов стаж за прекъсване на работа
2650 души платили по 1816 лв., за да излязат в пенсия
Снимка: БГНЕС

2650 българи  са платили средно по 1816 лв., за да излязат в пенсия. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за откупения осигурителен стаж през миналата година. Става дума за хора, навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период. Според закона те могат да откупят от НОИ до 5 години стаж, като всеки месец им струва по 86,48 лв. 

Това означава, че ако на бъдещите пенсионери не им достига година за излизане в заслужена почивка, трябва да платят 1037,76 лв. Ако се възползват от възможността да закупят всичките 5 години, трябва да извадят 5188,80 лв. През миналата година средно по 21 месеца трудов стаж не са достигнали на хората в пенсионна възраст, за да напуснат пазара на труда. Така, за да се сдобият нужния им стаж, е трябвало да платят средно по 1816 лв., пише в. Монитор. Данните на НОИ показват, че в сравнение с 2016 г. излезелите в пенсия след откупен стаж намаляват с близо 1000. 

За сметка на това има значителен ръст при висшистите, които са пожелали да откупят периода на обучение, който след време ще им се признае като осигурителен стаж за пенсия. 5589 са висшистите, които са се възползвали от тази възможност миналата година, което е с 551 повече спрямо 2016 г.

Откупуването на осигурителен стаж е вкарало 13,4 млн. лв. в хазната на НОИ. За тези, които имат нужния осигурителен стаж, за да излязат в заслужена почивка, но нямат навършените години за това, законът предвижда възможност за ранно пенсиониране. От 2016 г. хората, на които не им достигат до 12 месеца до навършване на пенсионна възраст, могат да излязат в заслужена почивка срещу по-ниска пенсия. 

За всеки недостигащ месец парите им за старини ще намаляват с 0.4%. Ако кандидат-пенсионерите се възползват от правото си за предсрочно излизане в заслужена почивка година преди да навършат нужните години за пенсия, то сумата, която ще получават пожизнено, ще бъде с 4,8 на сто по-ниска.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...