8200 са кандидат-студентите в Пловдивския университет тази година

08.07.2009 | 10:55
по статията работи:
Специалността "Право" е най-желана - 8 души се борят за едно място
8200 са кандидат-студентите в Пловдивския университет тази година

Общо 8200 кандидат-студенти са подали документи за участие в редовната приемна кампания на Плодивския университет "Паисий Хилендарски", която стартира утре (9 юли) и ще продължи до 20 юли. Това е с над 400 души повече от миналата година, каза зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.

8 души ще се борят за едно място в специалността „Право" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщи Козлуджов. 590 кандидат-студенти са записали юридическата специалност като първо желание, само 80 от тях ще бъдат приети, уточни зам.ректорът.

Голям е интересът и към "Стопанско управление" - при обявени 50 акредитирани бройки 532 души са вписали специалността като първо желание за прием, каза доц. Козлуджов. Той уточни, че на трето място е "Маркетинг", където за 70 места на изпит се явяват 477 души - приблизително по 7 за 1 акредитирана бройка. 5 към 1 е съотношението при "Макроикономика". Специалността е най-предпочитана за 316 кандидати, ще бъдат приети обаче само 60, обясни шефът на "Учебен отдел" Димитър Бойков. За 80 места в "Международни икономически отношения" са дали заявка 347 човека, съобщават от "Мега Комюникейшън".

Продължава тенденцията от миналата година голям интерес да има към „Българска филология", която сега е четвърта по ред най-желана специалност от бъдещите висшисти - за 100 места се борят 354 човека, заяви доц. Козлуджов. Той обясни, че първо желание на 172 души е „Молекулярна биология", за която обявеният прием е 35 бройки - т. е. петима ще се борят за едно място. 114 кандидат-студенти са избрали „Медицинска биология", акредитираният брой за нея е 30, каза зам.-ректорът на Пловдивския университет.

От тази година в кандидат-студентската кампания на университета могат да участват и ученици от 10 и 11 клас, защото записаните средношколци са едва 37. С получените резултати те ще могат да участват в балообразуването в продължение на 3 години от датата на положените изпити, потвърдиха от "Учебен отдел".

Ако оценката е равна или надхвърля "Много добър - 4,50", те могат да кандидатстват още сега за избраната от тях специалност, стига да се вписват в бройката на одобрения държавен прием от МОН за съответната година. С оценки от предишни години не може да се записва единствено за специалностите от Юридическия факултет и Факултета по икономически и социални науки, обясниха от Пловдивския университет.
Въпреки че са приети, записването им за студенти в ще стане в годината която те завършат средно образование и представят диплома - копие и оригинал. Това означава, че студентските им права започват да текат едва след завършване на гимназия или техникум, обясни началникът на "Учебен отдел" Димитър Бойков.

Тази година най-възрастният кандидат-студент е жена на 56 години, която е заявила като първо желание "Българска филология" - редовно обучение, съобщи доц. д-р Запрян Козлуджов. Най-младият бъдещ висшист пък е на 17 години и ще кандидатства за прием в хуманитарни и икономически специалности. 19-годишни братя тризнаци ще се явяват на изпити за специалностите на факултетите "Математика и информатика" и "Икономически и социални науки", казаха от "Учебен отдел".

Записаните за редовната кандидат-студентска кампания ще положат един или повече изпити в ПУ "Паисий Хилендарски, обясни Димитър Бойков. По традиция най-масов и тази година е тестът по български език, с който утре започва изпитната сесия. На него ще се явят 4 200 души. На 11 юли на география и биология ще присъстват съответно 540 и 170 кандидати.

На българска литература на 12 юли ще се явят 170 души, а на информатика на следващия ден - 180. 900 са се записали за изпита по история на България на 15 юли, а на следващия ден теста по математика ще държат 800 кандидат-висшисти. Голям е броят и на записаните за английски език на 17 юли - 760 човека, подчертаха от "Учебен отдел".

За изпитите за специалностите "Музика" на 18 юли, "Джаз и поп изпълнителско изкуство" на 18 юли и за двата кръга на "Изобразително изкуство" на 18 и 19 юли записването продължава до два дни преди самото препитване. По традиция кандидатстването за "Актьорство за драматичен театър" се провеждат през септември, уточни доц. Козлуджов.

Един ден по-рано от датата на обявения изпит всички кандидат-студенти трябва да проверят в кои зали и сгради на Университета са разпределени. Списъците с индивидуалните номера на всеки участник в редовната кампания са изнесени на специални табла пред сградата на Ректората на Пловдивския университет на ул. "Цар Асен" №24, обясниха от висшето училище.

Изпитите започват от 8,00 часа, но кандидатите трябва да се явят в залата не по-късно от 7,30 часа. Със себе си могат да носят само лична карта, компютърната разпечатка с индивидуалния номер и химикали със синьо мастило. Изпитните работи, писани с друг цвят, ще бъдат анулирани, предупреди Димитър Бойков. В залите ще се влиза без храна, цигари, мобилни телефони и hands free устройства, добави той.

За новата академична година висшето училище приема общо 4150 бакалаври в редовна и задочна форма, което е с 20% повече от миналата година. Заявените бройки са за над 70 специалности, акредитирани както в деветте основни факултета, така и в двата филиала на Университета в Кърджали и Смолян.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...