Агенцията по храните със съвети преди празниците

21.04.2011 | 11:37
по статията работи:
Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места
Агенцията по храните със съвети преди празниците

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg (за периода 21-25 април 2011 г.): GODINI

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

 

Във връзка с настъпващите великденски празници Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отправя няколко съвета към всички потребители.

От агенцията напомнят потребителите да четат и да обръщат внимание на етикетите на продуктите, а при нарушения да сигнализират чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на агенцията (https://babh.government.bg/bg/signal.html) или на телефона на потребителя 0700 122 99. Той  ще работи и през почивните дни от 08:00 до 21:00 ч.

Не трябва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти. По отношение на яйцата от БАБХ обръщат внимание, че при покупка специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас "А" (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.

Боите за яйца, които се продават на пазара, са комбинация от оцветители, с различни цветове - така наречените Е добавки и Е номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители - разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората. Е номерата на оцветителите са от 100 до 180. В списъка на оцветителите има определени оцветители, които са забранени за директна продажба на потребителите: Е- 121,123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 - те не могат да бъдат влагани в боите за яйца.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Безопасното за консумация месо е месото, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и с поставена здравна маркировка /печат във формата на елипса с абревиатура BG, номера на предприятието, добило месото и ЕО/, ства ясно още от информацията на БАБХ.

Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител /Е номер или наименованието му/.

При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител/ опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид, когато това се изисква от специфичния стандарт за предлагане на пазара, на видно място в четлив вид в близост до всеки продукт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...