Фъстъците и слънчогледовите семки – любими ядки на българите

17.04.2009 | 15:10
по статията работи:
Ядките могат да бъдат изключително опасни, ако ги съхраняваме неправилно, предупреждават специалити
Фъстъците и слънчогледовите семки – любими ядки на българите

Снимки: "Интерснак България"

78,2% процента от българите предпочитат фъстъците пред останалите видове ядки, които се предлагат на пазара, сочи проучване, поръчано от „Интерснак България" и направено от инситута за маркетингови изследвания GfK. Веднага след тях се нареждат слънчогледовите семки с 67,8%. Те се купуват и най-често - два-три пъти седмично. Много харесвани от сънародниците ни са и тиквените семки (53,6%).

Във високия ценови сегмент челни места заемат бадемите и лешниците. Най-малко внимание сънародниците ни отделят на шоколадовите и на смесените ядки, като голям процент признават, че изобщо не ги консумират. Кашуто, бадемите и лешниците се свързват с по-високо качество на живот и се смятат за отлично мезе на силните спиртни напитки. За бирата най - предпочитани са фъстъците, сочи проучването. Слънчогледовите и тиквените семки пък са най-подходящи за свободното време и особено за гледане на футболни мачове.

Най-много ядки (28,7%) се похапват с партньора, като предпочитаният начин е от купа или чинийка, а не директно от пакетчето. Любимото място за консумацията им е вкъщи (57,2%) или на улицата (11%), а най-малко се употребяват в в интернет клубовете (0,2%), в колата (1,2%) или пред компютъра (1,8%), както и в заведенията за бързо хранене (0,6%).

Почти всички от изследваните (97,4%) харесват ядките да са печени, а не сурови и ги предпочитат пакетирани (81,7%), а не в насипно състояние. „Задължително за ядките е да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място. Това не само запазва качеството им, но и гарантира, че няма да се образуват плесени и афлатоксини, които са особено опасни за здравето и дори могат да имат канцерогенен ефект", допълват от „Интерснак". За избора на ядки влияят личният опит или препоръката от приятел.

bademi_2_1260

Освен това от "Интерснак Бългрия" предупреждават, че ядките могат да бъдат изключително опасни, ако ги съхраняваме неправилно. Задължително е например да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място, защото слънчевите лъчи и топлината спомагат за гранясването им. Гъбичките, които се образуват, се наричат Aspergillus fungus. Те предизвикват отделянето на афлатоксини, които подтискат имунната система и могат да причинят рак на черния дроб.

Затова ядките в открити витрини и тези в прозрачни опаковки могат да бъдат много вредни.

Освен това липсата на срок на годност и контрол върху качеството на съхранение крият допълнителен риск.
След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. На стайна температура те могат да издържат близо месец при условие, че са защитени от светлина. След изтичането му е най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхраняват пет месеца. Във фризер те ще запазят полезните си качества и свойства девет месеца.

Ядките са добър източник на мононаситени мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали. Съдържат така наречените „полезни" мазнини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и спомагат за намаляване на холестерола в кръвта. Те са и са неразделна част от диетата на диабетиците. Дори помагат при борбата с целулита, препоръчват се и при бременни жени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...