Борислав Гуцанов: България товари европейски пари на корабите със зърно 2

23.07.2016 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Трябва да спрем да изнасяме първични продукти, а такива, които имат принадена стойност, смята той
Борислав Гуцанов: България товари европейски пари на корабите със зърно

България изнася пари на Европейския съюз в Близкия изток под формата на зърно, чието производство е субсидирано от европроекти. Това заяви Борислав Гуцанов, съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП по повод поредната опашка от камиони, чакащи ред за влизане в пристанището във Варна.

„Подобна картина не е изненада за Варна. През няколко месеца се случват тези километрични опашки, с които на практика изнасяме дотирана с евросубсидии продукция от България. Не зная дали в ЕС са наясно с този факт и дали са дават сметка, че парите, които те отпускат в това направление отиват при десетина големи арендатори, а не стигат до малките фирми“, обясни Борислав Гуцанов. И добави, че този механизъм не само не помага на икономиката на държавата, а вреди. „Бих казал дори, че това веднъж е предателство към националните интереси на България, към икономиката на държавата и втори път към европейския механизъм“, добави той.

По думите му, трябва да спрем да изнасяме първични продукти, а такива, които имат принадена стойност. „От зърното може да произвеждаме брашно, което е с два пъти по-висока принадена стойност или два пъти повече пари. Ако това зърно го насочим към животновъдството, принадената стойност ще е още по-висока, защото тогава ще имаме и производство на месо, мляко, сирене, кашкавал, масло. Ще има работни места“, обясни председателят на Съвета по финанси и икономика.

Висока принадена стойност може да бъде постигната и в селското стопанство. „Сега производителите на плодове и зеленчуци, изпитват затруднение да реализират продукцията си. Изхвърлят я в знак на протест. Какво пречи тази продукция или половината от нея задължително да бъде насочена към хотелиерския и ресторантьорския бранш например,  разбира се с ясна регулация за цени и качество. В съседни на нас държави, например, има механизъм продуктите необходими за изхранването на децата в детските градини на територията на една община, задължително да бъдат от фирми и производители в радиус до 50 километра. Така от една страна е сигурно, какво ядат децата, а от друга има работни места“, обясни Борислав Гуцанов.

Той смята, че подобни политики трябва да залегнат в новата управленска програма на държавата, която БСП ще предложи. Икономиката и по-точно възраждането на икономиката е едно от основните направления, по които партията работи. „Без икономика няма как държавата да се развива. За целта ще предложим ясен план за всяка една от 28-те области. „Това, че 2 млн. българи напуснаха държавата, защото тук няма работа и икономика, си е вид държавен геноцид и трябва бързо да направим нещо, за да не ги последват още 2 млн. “, каза още той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...