2017 г. е най-скъпоструващата в аналите на природните бедствия в САЩ

09.01.2018 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Най-големият презастраховател в света Munich Re обяви преди дни, че в световен мащаб щетите от природни бедствия наближават 330 милиарда долара
2017 г. е най-скъпоструващата в аналите на природните бедствия в САЩ
Снимка: БГНЕС

Бедствия, причинени от екстремно време и климатични промени, са нанесли през миналата година на САЩ щети за рекордните 306 млрд. долара, изчисли Националната служба по океанография и изследване на атмосферата (NOAA). Най-големият презастраховател в света Munich Re обяви преди дни, че в световен мащаб щетите от природни бедствия наближават 330 милиарда долара и значителна част от тях се падат на Северна Америка.

Горските пожари в западната част на страната, както и бързата поредица от урагани "Харви", "Мария" и "Ирма", са виновни миналата година да е с рекордни загуби. Досега този антирекорд се падаше на 2005 г., когато ураганите "Катрина", "Уилма" и "Рита" връхлетяха американските брегове на Мексиканския залив. Тогава общите щети за САЩ бяха за 2015 млрд. долара.

В отчета на NOAA се казва още, че 2017 г. е била третата най-топла, откакто се води статистика от 1895 г. Средната годишна температура е била 12.6 градуса по Целзий, което подрежда годината след 2012 г. и 2016 г.

Преди няколко седмици американската аерокосмическа агенция NASA показа видео за това какво се е случвало с атмосферата на тази половина от планетата между 31 юли и 1 ноември. Това е визуализация, основана на сателитни данни и математически модели, с които суперкомпютър позволява по-добре да се разбере динамиката на въздушните и морските потоци. Клипът демонстрира не само периода на най-разрушителните урагани, но също така и огромните димни облаци от горските пожари в западната част на САЩ и Канада, пресичащите почти целия Атлантик вълни от пустинен прах от Сахара, както и промените в солеността на океанската вода.

Едно от впечатляващите наблюдения е колко далеч могат да достигат отделни частици - например как дим от горските пожари в Калифорния преминава целия Атлантически океан и се разпростира над Европа.

Ясно се виждат продължителните горски пожари в Португалия, превърнали се в най-смъртоносното подобно бедствие в историята на страната.

Едно от любопитните изключения, наблюдавани през тези месеци, е ураганът "Офелия". Той се заражда край западните брегове на Африка, но вместо да потегли на запад, поема на североизток, повличайки със себе си прах от Сахара и дим от Иберийския полуостров, и ги стоварва върху Ирландия и Британските острови.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...