Аутсорсингът може да води икономиката ни
31.12.2013 | 09:30
Аутсорсингът може да води икономиката ни
В България вече има добра почва за развитие, но има нужда от дългосрочна стратегия и повишаване качеството на образованието

С близо половин милиард евро приходи за 2012 г. аутсорсинг индустрията у нас изпреварва много други сектори в момента. Възникнала преди близо 20 години, тя се развива стремглаво и до настъпването на световната икономическа криза броят на играчите на този пазар непрестанно се увеличаваше.

Показателно е, че от 2008 г. насам у нас има само 2 фалирали компании, което е индикатор за стабилността на сектора и за възможностите да повлияе положително на цялата ни икономика, смята Илия Кръстев от Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Той обясни, че през тези няколко години на финансова криза притокът на чуждестранни инвеститори е спаднал рязко, но за сметка на това компаниите са се разраснали и са увеличили броя на служителите си.

Към момента около 22 000 души работят в аутсорсинг индустрията у нас, а само през последните 2 години има значителен скок в броя им. През 2012 г. те са с 24% повече, отколкото през 2010 г. В същото време се наблюдава спад от 5 на сто на заетите лица в икономиката като цяло. През 2013 г. заетите в аутсорсинга са се увеличили с 16%, спрямо година по-рано, подчерта още Кръстев. Трябва да се направи уточнението, че 19 000 от всички заети работят на пълен работен ден, докато останалите около 3 000 са на почасова работа.

Същевременно аутсорсингът на бизнес процесите (BPO) е нараснал с 22% докато аутсорсингът в сферата на IT услугите с 16 на сто. Ако се запази темпът на развитие, то към 2018 г. може да се очаква броят на заетите да стигне 45 000. Данните са от наскоро проведеното социологическо изследване, поръчано от БАА, за да се види какъв е реалният размер и потенциал на сектора в България.

Общите приходи, генерирани от аутсорсинг компаниите през 2010 г. възлизат на 450 млн. евро, година по-късно са 448 млн. евро, а през 2012 г. се покачват на 498 млн. евро. Що се отнася до съотношението между двата подсектора, разликата помежду им е значителна и в полза на IT компаниите. BPO секторът е генерирал 114 млн. евро през 2012 г., докато IT секторът – 384 млн. евро. Очакванията са през 2013 г. и двата да увеличат значително приходите си.

Всичко това дава основание на БАА и представителите на аутсорсинг компаниите да смятат, че през идните 4 години индустрията може да нарасне няколко пъти. "Аз смятам, че секторът може да расте дори с по-бързи темпове и през идните 5 години да генерира общ приход от около 2 млрд. евро", посочи Кръстев.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти