Банките продължават да понижават лихвите по депозитите през април
15.05.2013 | 09:10
Банките продължават да понижават лихвите по депозитите през април
Продължи тенденцията на спад на дохода от депозит, отчитат от "Моите пари"

Отминалият април поднесе разнообразие от корекции както по депозити, така и по кредити, се казва в анализ на финансовия портал "Моите пари".

Месецът беше сред редките изключения, в които банките се фокусират в повече от един продукт. Разбира се, промените в лихвите по депозитите и кредитите не бяха така масови. Всъщност броя на банките с корекции беше ограничен, но за сметка на това промените обхванаха различни продукти.

Продължи тенденцията на спад на дохода от депозит, като банките с корекции не бяха толкова много колкото обикновено, а наполовина. Пониженията на лихвите не бяха големи, но в отделни случаи достигаха почти 1 пункт.

Започналите през март по-видими подобрения по потребителските кредити продължиха и през април. 2 от 3 банки подобриха своите предложения и 1 удължи промоционалните си условия.

При жилищните кредити активността на банките беше по-балансирана. Равен брой банки подобриха параметрите по своите продукти и удължиха промоционални такива.

В същото време по данни на Българска народна банка (БНБ) продължава ръстът на депозитите в банковата ни система за първото тримесечие на 2013 г.. За периода от началото на година до края на март 2013 г. спрямо края на предходното тримесечие техният размер се увеличава с 811 млн. лв. (което представлява ръст от 1,7%) до 49,580 млрд. лв.

Депозитите на нефинансовите предприятия растат с 18,6 млн. лв. (ръст от 0,1%) до 14,285 млрд. лв., а тези на домакинствата и нетърговски организации нарастват със 792 млн. лв. (ръст от 2,3%) до 35,295 млрд. лв.

Спрямо предходните три месеца депозитите в диапазона от 200 хил. лв. до 500 хил. лв. са се увеличили с 18,3 млн. лв. (ръст от 1,1%), а тези над 1 млн. лв. - с 68,9 млн. лв. (ръст от 0,9%).

Малко по-различна е ситуацията на кредитния пазар. В края на март 2013 г. кредитите се понижават с 402 млн. лв. (спад от 0,7%) до 53,425 млрд. лв. спрямо края на предходното тримесечие.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти