Бизнесът позитивен: Очаква ускорено наемане на служители през 2013 г.
16.04.2013 | 11:50
Бизнесът позитивен: Очаква ускорено наемане на служители през 2013 г.
Идексът за бизнес доверие на консултантската компания Regus отчита нарастване както в световен мащаб, така и в България

Голяма част от българския бизнес - 88%, планира да увеличи или да запази броя на служителите си през 2013 г. Това сочи последният доклад за индекса за бизнес доверие на глобалната компания за консултации в областта на работните и офис площите Regus ("Регус").

Анкетата е проведена сред повече от 26 000 бизнес организации в 90 страни.  Тя поставя силен акцент върху набирането на повече персонал за работа, продажби и маркетинг в България. Тази позитивност осигурява показател на индекса за бизнес доверие в България, който се е повишил от месец октомври 2012 г., коментират от Regus.

В световен мащаб, индексът за бизнес доверие на Regus е 114 пункта, като увеличението е с 3 пункта от месец октомври 2012 г. В България индексът е 104 пункта, което е увеличение с 18 пункта в сравнение с шест месеца по-рано.

35% от българските бизнес организации отчитат нарастване на приходите си, а 29 на сто - увеличени печалби през последните 12 месеца.

85% от бизнес организациите в глобален мащаб планират да увеличат или запазят броя на служителите си през 2013 г., като една от четири фирми планират разширение с повече от 5%.

Изследването показва, че планираното увеличение в световен мащаб на служителите в отделите по продажби и маркетинг е 57%. Висок ръст при работния персонал (40%) се очаква да обслужва новите продажби. Малки фирми – традиционно двигател на икономическото възстановяване  – са склонни да наемат значителен брой нов персонал (28%).

Фирмите, които осъществяват външна търговия, продължават да превъзхождат, тези които развиват дейност само на местния пазар, допълват от Regus.

“Показателите, които се открояват не се отнасят само до това, че фирмите търсят да назначат служители, а и че планът им е да инвестират в продажби и маркетинг. Това показва, че компаниите смятат, че сега е точното време да увеличат продажбите си”, коментира Катерина Ману, Генерален мениджър на Regus за Балканите

Тези резултати показват, че специалистите в продажби и маркетинг ще бъдат много търсени през следващите месеци. Бизнес организациите трябва да помислят как да назначат и задържат най-добрите  в областта, за да гарантират, че могат да останат конкурентни в своя пазар, съветват от организацията.

Друг акцент сред изводите от изследването е, че предлагането на гъвкаво работно време ще се превърне от "би било хубаво да го има", към необходимо условие за наемане на работа, което е ключово за обезпечаване и задържане на най-добрите служители за всяка една компания. 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти