Взимаме повече, но по-малки ипотечни кредити
02.01.2013 | 12:22
Взимаме повече, но по-малки ипотечни кредити
Търсенето на жилища в средния ценови сегмент ще продължи и тази година

Една от основните тенденции, наблюдавани през 2012 г., е приближаване на лихвените нива по ипотечни кредити в лева и евро. Същевременно се наблюдава увеличаване на броя отпуснати ипотечни кредити в лева спрямо тези в евро. Това се казва в анализ за развитието на пазара на кредити за домакинства, изготвен от директора Маркетинг и клиентски сегменти в "УниКредит Булбанк" Екатерина Кирилова. 

Според анализа средният размер на ипотечните кредити обаче намалява от 75 хил. лв. през 2011 г. до 68 хил. лв. през миналата година. Това е резултат от продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години, както и понижаване на цените на имотите. Високата безработица и ниските доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, обяснява експертът.

През 2012 г. се запази средният срок, за който се теглят ипотечните кредити - 22 години. Поради по-ниските доходи у нас, голяма част от клиентите продължават да теглят кредитите си за дълъг срок, за да облекчат месечния си бюджет с по-ниски месечни вноски.

През миналата година наблюдаваме запазване на средния размер на изтегления потребителски кредит в размер на 12 500 лв., както и средно на срокът, за който той се изплаща – 8 години.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) в сектора на домакинствата през ноември миналата година средният лихвен процент по потребителските кредити в левове намалява в сравнение със същия месеца на 2011 г. с 0.65 на сто до 11.29%, а по тези в евро – с 0.18 пр.п. до 9.28%.

Въпреки че годината беше трудна, все пак беше отчетен минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 г., се казва в анализа.

С раздвижването на пазара на имоти, голям интерес през 2012 г. се наблюдаваше при кредитите в евро с фиксирана лихва като нов продукт предлаган на пазара, следвани от кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти в лева. Фиксираната лихва в евро е предпочитан продукт от клиентите в условия на икономическа криза.

През 2012 г. сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит, се осъществяваха основно в областните градове. Спадът на пазара на имоти засегна предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдаваше активизиране на купувачите.

През 2012 г. търсенето на жилища в средния ценови сегмент се засили за сметка на ниския сегмент. Очакванията са тенденцията да се запази и през тази година, отбелязва Екатерина Кирилова.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти