Държавата вече наблюдава цените на сиренето с растителни добавки
18.02.2013 | 13:00
Държавата вече наблюдава цените на сиренето с растителни добавки
Вносните зеленчуци все още са по-скъпи от оранжерийните. Като цяло цените на едро на храните се движат в различни посоки

В различни посоки са се движили цените на едро на храните през последната работна седмица (11-15 февруари 2013 г.), сочи анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Кашкавалът тип "Витоша" е поскъпнал с 10 ст./кг до цена от 10,75 лева. В процентно изражение обаче увеличението е с по-малко от един пункт. При другите два проучвани млечни продукта, краве сиренето и краве маслото, се наблюдава лек спад в размер на 1 стотинка.

Нов елемент в анализа на ДКСБТ е изследването на движението на цената на сиренето с растителни добавки. През седмицата то се е продавало за 2,96 лв./кг, което е с 1 ст./кг повече от нивото в предходния период, когато цената на този продукт е включена за първи път в наблюденията.

Поскъпнали са повечето от месните продукти. Налице е увеличение от 1,6% (7 ст.) при замразеното пиле, от 1% (9 ст.) при трайния варено-пушен салам, от 0,9% (5 ст.) при кренвиршите и от 0,6% (3 ст.) при каймата. Малотрайните колбаси (в това число и шунка) са поевтинели леко – с 0,4%.

Спад е отбелязан още в стойностите на едро на захарта, олиото и яйцата. Между 11 и 15 февруари пакет захар от 1 кг се е търгувал средно за 1,97 лв. В мрежата на стоковите борси и тържищата, което е с 1,5% (3 стотинки) по-малко от нивото му през седмицата 4-8 февруари. Цената на олиото е спаднала с 0,4% (1 ст./л) до 2,71 лева, а тази на яйцата размер M – с 4,3% (1 стотинка) до 22 стотинки за брой.

При варивата е забелязано намаление в цената на едро на ориза (с 0,5%), както и увеличение с 4 стотинки в тези на зрелия фасул и на лещата – съответно с 1,3 и с 1,8 процентни пункта. Брашното също е поскъпнало леко – с 1 стотинка или с 1% до 1,01 лв./кг.

Тенденциите при зеленчуците показват стабилизиране на цените на вносните стоки и раздвижване на нивата при оранжерийните. Килограм домати внос струват 2,21 лв./кг – без промяна спрямо предходната седмица. Лек спад има в цената на краставиците внос – понижение от 0,4% (1 стотинка) до 2,46 лева. Оранжерийните домати са поевтинели с 2,1% или с 5 стотинки и през седмицата са стрували 2,35 лв. - все още повече, отколкото вносните. Оранжерийните краставици, обратно, са поскъпнали с 2,7% (8 стотинки) до 3,01 лв., с което се е увеличила разликата на цената им спрямо вносните – те са с 55 стотинки по-скъпи.

Отчетливо увеличение е отбелязано при зрелия чесън, който през петте дни е поскъпнал с 10% или с 30 ст./кг до 3,30 лева. Повишили са се още стойностите на картофите и зрелия кромид (с по 2 ст./кг), а тази на морковите е спаднала с 1 стотинка.

Раздвижването при плодовете също е разнопосочно. Повишение е отчетено при ябълките (с 3 ст.) и мандарините (с 1 ст.). Поевтинели са бананите и лимоните (с по 2 ст.), както и портокалите (с 3 ст.).

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти