Интернет - обект на все повече и повече опити за цензура
18.06.2012 | 14:05
Интернет - обект на все повече и повече опити за цензура
Google алармира за некоректно поведение дори и от страна на демократичните правителства

 

В последните шест месеца се наблюдава обезпокоително увеличаване на опитите от страна на световните правителства да цензурират нежелано от тях интернет съдържание, съобщава iNews.bg, позовавайки се на доклад на Google.

Гигантът обръща внимание на тенденцията за повишаване на исканията за премахване на политическо съдържание. Най-обезпокоителното в случая е, че немалка част от тези искания идват от демократични западни държави, които принципно се определят като свободни и се асоциират със свобода на словото и печата.

а жалост в последните години наблюдаваме нещо обезпокоително. Когато започнахме да правим докладите през 2010 г., забелязахме, че правителствени агенции от различни държави искат от нас да премахваме политическо съдържание, качено от нашите потребители в нашите услуги. Мислехме, че това е моментно отклонение, но сега знаем, че не е", констатира в блога си Дороти Чоу, старши анализатор в Google.

"Това е петият ни доклад. Както и друг път и за този период от нас се искаше да сваляме политически изказвания. Това е обезпокоително. Не само защото се застрашава свободата на словото, но защото част от тези искания идват от държави, за които не бихте и подозирали – западни демокрации, които не се асоциират с налагане на цензура", допълни Чоу.

Google посочва като ярък пример регулаторните органи в Испания, които за шест месеца са поискали да бъдат изтрити общо 270 линка към блогове и новинарски сайтове, отправящи критики към различни общественици. Испания не е изолиран случай – подобно нещо се наблюдава и с властите в Полша. Полската агенция за развитие на малкия и средния бизнес е пожелала премахването на критична статия за агенцията и още осем налични линка, които са свързани с тази критика. От компанията не са уважили исканията.

Малко по-пикантно е настояването от страна на канадското правителство да се премахне видео в платформата YouTube. В него канадски гражданин пикае върху паспорта си, хвърлен в тоалетната, а после пуска водата.

Друг пример са исканията на тайландските власти да бъдат премахнати общо 149 клипа, отново от YouTube. Според тях материалите са били обидни за монархията и са били в пряко нарушение на местен закон. 70% от клиповете са премахнати в крайна сметка, но Пакистан не е имал този „късмет“ – исканията за изтриване на шест видео клипа, осмиващи армията и държавниците, не са били зачетени.

Пет профила, разпространяващи терористични послания, са били блокирани по желание на британската полиция. Управниците на САЩ са най-активни при исканията за цензура на съдържание поради тормоз на граждани в мрежата за видеосподеляне – общо 187 за половин година, като от Google са приели 42% от тях.

Интернет гигантът се е съобразил с 65% от издадените съдебни заповеди за премахване на съдържание и с общо 47% от неформалните искания, съобщава Гардиън. Преди месец компанията писа, че получава над милион искания от носители на авторски права, желаещи да се премахне тяхно съдържание от базата с данни на търсачката.

Старшият юрисконсулт на Google коментира, че нарушаването на авторските права е основната причина, поради която търсачката премахва съдържание.

За миналата година компанията е получила 3,3 милиона такива искания, а очакванията за 2012 г. са те да бъдат четири пъти повече.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти