Как България може да спечели от санкциите между Русия и Турция
01.12.2015 | 14:01
Как България може да спечели от санкциите между Русия и Турция
Ще успеят ли българските производители да подобрят позициите си на руския пазар

 

След като Русия наложи икономически санкции на Турция заради сваления от турска страна бомбардировач, в България се издигна тезата, че страната ни може да се възползва икономически от създалата се ситуация. Дори министърът на туризма Николина Ангелова посочи, че потокът на туристи от федерацията може да се насочи към България и че министерството вече провежда целенасочени кампании за привличане на повече руски туристи през лятото на 2016 г. В тази статия ще разгледаме политическата обстановка между трите държави и как България може да спечели от нея.

Конфликтът между Русия и Турция

Конфликтът между Русия и Турция възникна в средата на миналата седмица, след като на 24 ноември Турция свали руски бомбардировач СУ-24 около границата на въздушното си пространство. Реакцията на Руската Федерация не закъсня – само няколко дни по-късно руският президент Владимир Путин обяви, че налага икономически санкции на Турция. Основните сред тях са:

- Въвеждане на визи за турски граждани;

- Забрана на вноса на някои стоки;

- Забрана за наемане на турски граждани от руски компании;

- Забрана на предлагането на туристически пакети в Турция;

- Ограничаване на дейността на някои турски компании в Русия.

Въведените мерки несъмнено ще окажат негативно въздействие върху стокообмена и икономическите взаимоотношения между двете държави. Търговията между тях е на стойност около 44 милиарда евро годишно. По-важните стопански връзки между двете страни са в сферите на:

Енергетика

Само преди година двете страни сключиха договор за изграждането на газопровода Турски поток, чиято цел е да замени Южен поток, който трябваше да премине през България. През април тази година Русия започна изграждането и на първата атомна електроцентрала в Турция – АЕЦ „Мерсин-Аккую“, който трябваше да е завършен до 2020 г. Прогнозираната му стойност е 22 милиарда долара, които ще бъдат отпуснати като кредит от Русия към Турция. Освен това, Турция е вторият по големина пазар на руски газ след Германия.

Туризъм

През 2014 г. Турция е била посетена от 4,5 милиона руснаци, които формират 12% от всички чуждестранни туристи в страната. Така руснаците са втората по големина група, посетили югоизточната ни съседка, като пред тях се подреждат само туристите от Германия.

Земеделие

Русия е традиционен вносител на земеделска продукция, като вносът на плодове и зеленчуци от Турция през миналата година възлиза на малко повече от 1 милиард евро.

Възможностите на България в политико-икономическия триъгълник

На пръв поглед изглежда, че България може да се възползва от създалата се ситуация. Това е донякъде вярно. Със сигурност влошаването на отношенията между Русия и Турция означават, че България няма да загуби енергийния си пазар в югоизточната съседка в кратко- и средносрочен план, а Русия ще трябва да внася газ през България за Европа. Но с изключение на този ефект, производителите в страната няма да могат да се възползват от икономическите санкции срещу Турция. Причината за това е, че България е част от Европейския съюз и при обмена с Русия в сила са санкциите, които ЕС и Русия си наложиха след конфликта в Украйна. Казано накратко, дори и българските производители да можеха да предоставят необходимото количество земеделска продукция, износът ѝ за Русия към момента няма как да се осъществи.

Затова земеделската продукция на българските производители няма да може да замести произведените в Турция плодове и зеленчуци на руския пазар. Дори напротив, ефектите от санкциите между ЕС и Русия вече се отразяват негативно на търговията между България и Русия. Данните на Националния статистически институт сочат, че през първите девет месеца на годината както вносът, така и износът на български стоки към Русия са регистрирали спад. Износът към страната е спаднал с малко над 21% спрямо същия период на 2014 г., достигайки до милиона лева. Още по-тежък е спадът на вноса от Русия, който се срива с повече от 22% на годишна база. Предвид икономическата ситуация в Русия, най-вероятно търговското салдо най-вероятно ще продължи да се свива и през идната година.

Колкото до надеждата, че руските туристи ще започнат да посещават България, тя също е по-скоро пожелателно мислене, отколкото реална алтернатива. Първо, Путин препоръча на руските туристи да не посещават и България, след като ЕС наложи икономически санкции срещу Русия (въпреки това не са прилагани инструменти, като забрана за туристически пакети до България). Второ, икономиката на Русия се очаква да се свие с почти 4% на годишна база до края на 2015 г., като изгледите за догодина са сривът да продължи. Освен това руската рубла се задържа на относително ниската стойност от 36 рубли за лев, спрямо 28,131 рубли за лев през април. Това означава, че за руските граждани е още по-скъпо да пътуват извън страната си в посока Европа и България в частност. Това се потвърждава и от посещенията на руснаци в България. Прогнозите на туристическия бранш показваха, че се очакваше за летния сезон той да спадне с 20%, но в действителност спадът на годишна база за първите девет месеца е почти 30%.

Идеите за засилващо се руско-българско търговско партньорство са по-скоро в сферата на мечтите, отколкото действително осъществими. Предвид наложените санкции между ЕС и Русия такова няма как да се осъществи, дори и предвид конфликта между Русия и Турция.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти