Кога да очакваме по-евтин iPhone?
26.07.2013 | 11:40
Кога да очакваме по-евтин iPhone?
Инвеститори и почитатели очакват с нетърпение да разберат повече за бъдещите планове на Apple

Може ли да се очаква по-евтин модел iPhone през есента?

Това е въпрос, който вълнува както инвеститорите на Apple, така и милионите почитатели на компанията по цял свят.

Един по-достъпен модел (за момента цената на iPhone 5 надвишава 1300 лв.) би помогнал на компанията да завземе по-голяма част от пазара. В бързо развиващите се държави извън САЩ и някои части на Европа има все повече и повече потребители, които биха желали iPhone, но не могат да си го позволят.

От доста време инвеститорите на Apple притискат компанията да отговори подобаващо на конкурентите си, коментират от „Маркет Уотч“. Един от основните й опоненти – Google, отдавна използва своята Android операционна система в телефони от всякакъв клас. И то доста успешно.

Един от основните доводи на инвеститорите е, че смартфоните от най-ново поколение вече са намерили мястото си в максимално много домове. Ако няма клиенти, няма да има и продажби.

Изпълнителният директор Тим Кук засега не се поддаваше на тези провокации.

„Не съм сред привържениците на популярното мнение, че пазарът за високотехнологични смартфони е достигнал своя лимит“, заяви Кук. „Но това ще се види с времето и ще сме готови да отговорим подобаващо“

И въпреки уклончивия коментар на директора, истина е, че за добрите резултати на компанията през второто тримесечие причината не бе единствено iPhone 5. Голяма част от продажбите на Apple са благодарение на iPhone 4 и 4S, които са на пазара от повече от две години.

Кук призна, че по-старите модели са помогнали на компанията да навлезе в Индия, Турция, Полша и Филипините. Главна причина за това е наскорошното съкращение на цените на предишните iPhone-и.

Мнозина, разбира се, биха се запитали защо Apple да пуска по-евтин модел, ако може просто да разпродаде предишните си.

Истината е, че дори iPhone 4 е прекалено скъп за повечето държави. Според аналитици от UBS, средната цена е около 581 долара (860 лв.). Във всеки случай, ако компанията иска да „превземе“ новите пазари, има нужда от телефон от по-ниския ценови клас.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти