Олиото и замразеното пиле са поскъпнали с по 5 ст. за един месец
19.11.2012 | 16:30
Олиото и замразеното пиле са поскъпнали с по 5 ст. за един месец
Наблюдават се различни тенденции в движението на цените на основните храни през октомври

Разнопосочни тенденции се наблюдават в движението на цените на дребно на шестте основни хранителни продукта през месец октомври 2012 г. Това сочи месечният анализ на Econ.bg, базиран на данните от седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Той обхваща седмиците през периода 3-31 октомври.

Захар

В рамките на месец октомври цената на бялата кристална захар на дребно претърпя леко раздвижване, но завърши периода без промяна спрямо септември – на ниво от 2,28 лв./кг.

Тази търговска стойност беше измерена през седмичния интервал 26 септември – 3 октомври 2012 г. Последва последователен спад до 2,27 лева и до 2,26 лева през седмиците 3-10 октомври и 17-24 октомври, след което цената на захарта се покачи с 2 стотинки и в рамките на интервала 24-31-во число достигна до нивото, с което влезе в десетия месец на годината.

Олио

През октомври слънчогледовото олио на дребно отбелязва скок в търговската си стойност – в размер на 5 стотинки (около 1,5%) до 3,21 лв./л, отчетена през последната седмица на октомври.

Продуктът влезе в месечния период на цена от 3,16 лв./л, след което рязко поскъпна – с 4 стотинки до 3,20 лв. През следващите два седмични периода беше наблюдавано постепенно увеличение с по 1 стотинка за литър, след което, в рамките на 24-31-во число на месеца олиото поевтиня с 1 стотинка и достигна крайната си търговска стойност.

Брашно

Една стотинка или малко под 1% е скокът при брашното в рамките на месец октомври 2012 г. То започна периода на цена от 1,11 лв./кг и го завърши на 1,12 лв./кг. Поскъпването беше регистрирано през периода 17-24 октомври и се задържа до края на месеца.

Яйца

Най-стабилна остана цената на яйцата – размер M и L.

В рамките на десетия месец от 2012 г. търговската стойност на малките яйца (M) остана без промяна. Те струваха средно 28 ст./бр.

31 ст./бр. е цената, на която големите яйца (L) завършиха месечния период. Това представлява леко поскъпване в размер на 1 стотинка за яйце, което беше отчетено в рамките на последната проучвана седмица от октомври – 24-31-ви. В проценти това увеличение представлява скок с над 3 на сто. През останалите интервали продуктът с размер L остана на непроменена средна цена от 30 ст./бр.

Агнешко месо

При трите разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, бут и плешка) се наблюдават различни тенденции.

През месец октомври цялото агне е поскъпнало общо с 6 стотинки до 13,14 лв./кг. Увеличението беше с плавни темпове – продуктът влезе в месеца с търговска стойност от 13,08 лева, след което тя се повиши съответно с 4 и с 2 стотинки. Общият месечен темп на поскъпване е в размер на малко под 0,5%.

При бута и плешката се наблюдава рязко поевтиняване – съответно с 42 стотинки до 13,99 лв./кг и с 36 стотинки до 13,63 лв./кг. В действителност обаче то е в много по-малки размери – през първата изследвана седмица беше отчетен спад в средната цена на агнешкия бут с 33 стотинки и на агнешката плешка с 27 стотинки - това прави намаление с по над 3%. Той не се дължеше на реални ценови изменения в отделните изследвани региони, а на факта, че в две поредни седмици за нуждите на анализа в МЗХ са постъпили данни от различни области в страната, което от своя страна е повлияло на средноаритметичните стойности на двете разфасовки месо.

В рамките на следващата седмица от октомври (17-24-и) бутът и плешката поскъпнаха с по 6 ст./кг, след което и двата продукта отчетоха понижение в търговската си стойност с по 15 стотинки и достигнаха нивата, на които завършиха месеца. Ценовият спад през последната седмица на октомври спрямо периода 3-10 октомври (когато беше отчетено рязкото поевтиняване на двете разфасовки) е с под 1%.

Пилешко месо

Пиле – замразено

Замразеното пиле отбеляза поскъпване с 5 стотинки или с малко над 1% през седмицата 24-31 октомври спрямо последния проучван период от месец септември 2012 г. – 26 септември–3 октомври.

Продуктът влезе в десетия месец от годината на средна цена на дребно от 4,74 лв./кг. И до интервала 10-17 октомври включително тя се запази сравнително стабилна.

Вследствие на течащите промоции в големите вериги в цялата страна между 17-то и 24-то число на месеца замразеното пиле поевтиня с цели 39 стотинки. В рамките на следващата седмица, която се явява и последна за октомври, цената му отново се покачи – с 43 стотинки до 4,79 лв./кг.

Пиле – прясно, охладено

За сметка на замразеното пиле, охладеното завърши месечния период на цената, на която го започна – 5,33 лв./кг. Също като при захарта обаче и тук бяха отчетени разнопосочни ценови промени в рамките на седмичните интервали. През първата изследвана седмица от октомври 2012 г. продуктът поскъпна с 3 стотинки и се запази на тази цена и в рамките на следващия проучван период. В следващите седмици бяха отчетени два последователни спада, съответно с 1 и с още 2 стотинки, вследствие на което прясното пиле отново достигна цена от 5,33 лв.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти