Парите в брой по време на почивка - отживелица за европейците
21.06.2013 | 14:27
Парите в брой по време на почивка - отживелица за европейците
91% от хората в Европа носят картите в себе си по време на ваканция

Ново изследване на MasterCard показва, че европейците искат да се наслаждават на ваканция без пари в брой. Според проучването хората в Европа предпочитат да имат картите си на разположение по време на почивката, повече отколкото през останалата част на годината.

91% от тях носят картите у себе си докато са на почивка, а при 60% когато са у дома. Над половината, или 53% от анкетираните биха искали да плащат повече с карта, когато са на почивка.

Основните причини да плащат с карта по време на ваканция, посочвани от европейците са удобството (65%), страх да не бъдат откраднати парите им (41%), сигурността (38%), липса на пари в брой на разположение (37%), скоростта (34%) и по-добро проследяване на разходите (30%).

Освен това 44% от всички европейци са убедени, че плащането в брой ще се превърне в нещо от миналото, благодарение на скоростта на иновациите. Цели 50% от европейските потребители вярват, че плащането в брой е най-евтиният начин на разплащане, но в действителност всеки човек плаща - обикновено без да го знае - за обработка, разпространяване и защита на тази валута. Например, на всеки германски гражданин това струва 150 евро на година.

За европейците времето е ценно когато са на почивка, 51% от тях смятат, че търсенето на банкомат по време на ваканция е загуба на време, което може да бъде прекарано на плажа или в наслаждаване на града.

29% често се чувстват объркани, когато не могат да плащат с карта.

Има обаче някои малки разходи, за които европейците все още не се чувстват комфортно да посегнат към картите си по време на ваканция, особено за дребни покупки, които по-често са заплащани с пари в брой: например, европейците плащат най-вече с пари за пощенски картички (85%), сладолед или закуски (84%), бакшиш за сервитьор (83%), таксита (77%), или дори сувенири (61%).

Въпросите от изследването са зададени на 3310 респонденти на възраст над 18 години в следните осем страни: Испания, Италия, Германия, Швеция, Обединеното Кралство, Франция, Полша и Украйна. Всички са били на почивка (за удоволствие) в продължение на поне два последователни дни през изминалата година. Всички те притежават дебитна и/или кредитна карта. Извадката е представителна за населението на всяка страна по отношение на възраст (18-60) и пол.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти