Пилешкото месо продължава да поскъпва
09.12.2012 | 14:55
Пилешкото месо продължава да поскъпва
Тази седмица е отчетен лек спад в цените на някои от другите храни

Продължават да се вдигат цените на дребно на пилешкото месо, показват данните от последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Те се отнасят за търговските стойности на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо, в периода 28 ноември – 5 декември 2012 г. Средните цени на продуктите са базирани на стойностите им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

След като в рамките на предходната изследваната седмица (21-28 ноември 2012 г.) поскъпнаха и двата вида пилешко месо, през тази тенденцията се е запазила. Цената на замразеното пиле се е повишила с 4 стотинки, а тази на охладеното – с 3 стотинки.

Спад е отчетен обаче при олиото и брашното – с по 1 стотинка. Понижила се е и средната цена на агнешката плешка, но това се дължи на откритото предлагане на разфасовката във Варненските хипермаркети.

Търговските стойности на другите две разфасовки (цяло агне и агнешки бут) са без промяна. Същото важи и за захарта, както и за двата размера яйца – M и L.

Захар

Средната цена на дребно на бялата кристална захар не се е изменила през седмицата 28 ноември – 5 декември и е останала 2,26 лв./кг.

Търговската стойност на продукта е била стабилна и на регионално ниво. Отбелязани са само три промени, които обаче не са се отразили на крайната средна цена. И трите са в ГТВ – увеличение с 10 стотинки (4,8%) в Бургас и два спада, съответно с 4 стотинки във Варна и с 5 стотинки в София.

Олио

С още 1 стотинка се е понижила средната за страната цена на дребно на рафинираното слънчогледово олио. В рамките на проучвания период тя е била 3,16 лв./л.

В девет области, предимно в големите вериги, са забелязани поевтинявания в диапазона 1%-9,4%. Най-сериозни са намаленията в София – съответно с 22 стотинки (6,9%) в ГТВ и с 32 стотинки в ДТО.

Регистрирани са и три поскъпвания като отчетливи са увеличенията с 13 ст./л (4,3%) в хипермаркетите във Варна и с 18 ст./л (6,3%) в тези в Бургас.

Брашно

След като дълго се задържа на ниво от 1,13 лв./кг, търговската стойност на брашното тип 500 отново спадна с 1 стотинка до 1,12 лв./кг в рамките на интервала 28 ноември – 5 декември.

Почти не са наблюдавани обаче ценови промени по области. На средната цена е повлияло намалението на продукта в големите хранителни вериги в Пазарджик – с 9,7 пункта или с 11 стотинки. В малките магазини в страната са отбелязани и две увеличения – с 2 ст. в Перник и с 5 ст. във Варна.

Яйца

Отново няма промяна в средните цени на яйцата. На дребно продуктът размер M се е запазил на 28 ст./бр., а този размер L – на 31 ст./бр.

Като цяло ценовите раздвижвания при яйцата рядко са с темпове, по-високи от 1-2 стотинки и тази седмица не прави изключение. Повече промени са измерени при големите яйца, предимно в ГТВ. Най-отчетливи са спадовете с 2 ст./бр. в Търговище, Русе, Разград и Силистра, които в проценти са около 6 на сто. При малките яйца най-сериозната промяна е поскъпването с 6,9% в малките обекти в София, също с 2 стотинки.

Агнешко месо

След като през изминалата седмица (21-28 ноември) беше открито предлагане на цялото агне в Бургаския регион, средната стойност на дребно на разфасовката се покачи до 13,63 лв./кг. Такава се е запазила и в периода 28 ноември – 5 декември. Не са отчетени ценови промени в различните региони.

Запазила се е търговската стойност и на агнешкия бут (13,81 лв./кг). Въпреки това на областно ниво е регистрирано раздвижване, изразяващо се в поскъпване. Разфасовката е повишила цената си с 55 стотинки в големите магазини в Хасково и с 40 стотинки – в тези в Стара Загора. В ДТО в Стара Загора е забелязано увеличение с 5 ст./кг. Причината средната цена на бута да не се е изменила е фактът, че през тази седмица е открито предлагане и в малките магазини в Хасковска област.

През предходния проучван период беше отбелязан скок в средната цена на агнешката плешка, тъй като не беше открито предлагане в големите вериги във Варна. През седмицата 28 ноември – 5 декември такова отново е било налице (при това на най-ниска за страната цена), затова е измерен спад в търговската стойност за страната на разфасовката. Намалението е с 27 стотинки до 13,14 лв./кг. Въпреки това в изследваните региони са регистрирани две поскъпвания – с 5 ст. за кг, съответно в малките магазини в Стара Загора и в Кърджали.

Пилешко месо

Пиле – замразено

С още 4 стотинки е поскъпнало замразеното пиле на дребно през изминалата седмица до цена от 4,85 лв./кг.

По области стойността на месото се е покачила в осем от проучваните, като темповете варират от 6 до 50 стотинки. Най-същественото поскъпване е това с 50 стотинки или с цели 11,3% в ГТВ във Варна. Отбелязани са и пет спада, всички в големите вериги в страната, като най-сериозният от тях е този в Монтана – с 15 ст.

Пиле – прясно, охладено

Охладеното пиле също е повишило търговската си стойност между 28 ноември и 5 декември – с 3 стотинки до 5,32 лв./кг.

Основно ценовите раздвижвания са съсредоточени в големите хранителни вериги в различните области. Цената на продукта се е покачила в девет региона, а най-много – в ГТВ в Шумен (с 50 ст. или с 10,2 пункта). Регистрирани са и шест спада, като най-съществено е поевтиняло прясното пиле в големите търговски вериги в областите Враца и Монтана (с 4,6% или с 25 стотинки).

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти