През 2014 г. развитите икономики поемат водачеството
11.12.2013 | 16:55
През 2014 г. развитите икономики поемат водачеството
Водещите индикатори сочат към възстановяване на глобалния растеж през следващата година

Водещите индикатори сочат към възстановяване на глобалния растеж за 2014 г. Развитите икономики поемат водачеството, като нетният износ и частните инвестиции оказват подрепа на растежа. Можем да очакваме 2.5% растеж за САЩ, 2.3% за Япония и 1.5% за еврозоната. Развиващите се пазари, например страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), ще отбележат умерен растеж в рамките на малко под 2%. С това изказване на Петер Брециншек, главен икономист на Raiffeisen Research започва икономическия анализ на организацията.

ЦИЕ – Централна Европа повежда пред страните от ОНД

Очакваме положителен растеж за Централна Европа в размер на около 2.3%, което е значително над прогнозата за Югоизточна Европа (1.7%) и ОНД - 1.6%. Движещите сили в региона ще бъдат Полша, Чехия и Словакия. Унгария ще реализира по-скромен ръст от около 1.5%, а Словения очакваме да остане в рецесия и през 2014 г.“, продължава Брециншек. Важно е да се отбележи, че страните със силни експортни връзки с Германия ще се възползват повече в сравнение с останалите, поради което страните от Централна Европа поеха водачеството пред Русия и Украйна. 

Политически аспекти в ЦИЕ – избори, планове за данъчно облагане и регулаторни мерки като основни фактори за несигурност

Въпреки че 2014 г. ще бъде интересна изборна година за някои страни в ЦИЕ, анализаторите на международната организация разглеждат реакцията на пазарите по-скоро като неутрална. Само предсрочни избори в Словения и нестабилно ново правителство в Унгария биха могли да доведат до негативни пазарни реакции. Истинско бреме за пазарите, от друга страна, биха могли да бъдат потенциални нови специфични данъци или регулаторни мерки. В Полша важен фактор остава новата пенсионна реформа, поради все още непредсказуемия й ефект върху пазарите на акции и облигации.

Централните банки – краят на свръхликвидността оказва влияние върху финансовите пазари

Въпреки изненадващото изявление на Федералния резерв на САЩ през септември 2013 г. за намерението му да продължи действащата програма за изкупуване на облигации, експертите от международната организация очакват намаление на размера на програмата, което ще започне от първото тримесечие на 2014 г.

"Краят на свръхликвидността в Америка ще повлияе на финансовите пазари. Дотогава очакваме икономическият растеж да се превърне във водеща пазарна сила. Въпреки това обаче смятаме, че Индия, Бразилия и други развиващи се пазари отново ще бъдат под напрежение, тъй като структурните проблеми в тези страни още не са решени", така Брециншек продължава своя преглед на глобалните пазари. Ефектът върху ЦИЕ остава временен и не особено силен, след като зависимостта от чуждестранни инвестиции намаля значително. Анализаторите на организацията очакват силен щатски долар през първата половина на 2014 г., като валутата ще се повлияе от тази промяна във фискалната политика. 

Китай – мекото приземяване намалява цените на суровините и укрепва юана

През октомври и ноември лидерите на Китай взеха редица решения за провеждане на реформи. "В допълнение към икономическите реформи за оказване на подкрепа за по-сериозна пазарна ориентация и повишаване на частното потребление,  фокусът през 2014 г. ще бъде върху допълнителна либерализация на капиталовите потоци и обменните курсове”, обобщава развитието на Китай Брециншек. Анализаторите на международната организация очакват китайският юан да отбележи слаб ръст спрямо щатския долар, но и виждат и риск при евентуално по-бързо поскъпване на валутата. По-силен щатски долар спрямо еврото ще има положително влияние върху европейския износ през 2014 г.

Европа по пътя към банков съюз

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще постави на 4 ноември 2014 г. първия стълб на съвместния банков съюз - интегрираният Европейски банков орган (ЕБО). Дотогава 124 банки в еврозоната, които са определени като системно важни, ще преминат през Преглед на качеството на активите и стрес тестове. Експертите от международната организация не очакват Прегледите на качеството на активите да окажат отрицателно влияние върху пазарите, дори напротив – те прогнозират по-голяма яснота относно реалното състояние на тези банки. До оповестяването на резултатите през октовмри 2014 г., съответните банки ще имат възможност да вземат мерки срещу потенциален дефицит, което също се смята за положителен фактор от експертите.

Тази всеобхватна оценка на банките ще постави стабилна основа за бъдещо съпоставяне между тях. Тогава и високите рискови надбавки на банките биха могли да отбележат умерен спад”, така Брециншек прави първия си положителен извод за поетия път на Европа към банков съюз.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти