Стабилизират се цените на основните храни 1

03.11.2012 | 12:10
по статията работи: Теодора Пенева
Отново се е повишила цената на охладеното пиле, след като то поевтиня заради промоциите по хранителните вериги
Стабилизират се цените на основните храни

Различни тенденции се наблюдават в движението на цените на дребно на шестте основни хранителни продукта. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който обхваща седмичния период 24-31 октомври 2012 г. Средните за страната цени на продуктите са изчислени на базата на търговските им стойности в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

След като през последните седмици цената на захарта остана стабилна, в рамките на изследвания период тя се е повишила с 2 стотинки. Леко повишение е отчетено при яйцата размер L - със стотинка. Най-много (с цели 43 стотинки) е поскъпнало замразеното пиле, което в интервала 17-24 октомври 2012 г. поевтиня заради течащите по хранителните вериги промоции.

Търговската стойност на олиото изненадващо се е понижила - със стотинка. С 2 стотинки за килограм е спаднала тази и на охладеното пиле. Без промяна остават цените на дребно на брашното, на яйцата размер M, както и на трите основни разфасовки агнешко месо - цяло агне, бут и плешка.

Захар

В рамките на последния проучван период цената на бялата кристална захар на дребно отново се е повишила до 2,28 лева за килограм, след като през последните няколко седмици тя оставаше сравнително стабилна. Темпът на покачване е 2 стотинки за килограм.

Промени са отбелязани само в част от изследваните региони, предимно в ГТВ. Захарта е поскъпнала в 11 области, като най-същественият скок е регистриран в големите вериги в Сливен – с 19 стотинки за килограм. Друго по-сериозно увеличение е това в малките магазини в Перник – с 12 стотинки (това е и единственото покачване, отчетено в ДТО в страната), както и това с 10 стотинки в ГТВ в Благоевград.

Единственото поевтиняване е измерено в малките магазини в София и е в размера на 5 стотинки за килограм.

Олио

Изненадващ спад е регистриран при търговската стойност на дребно на рафинираното слънчогледово олио през седмицата 24-31 октомври. Той е в размера на 1 стотинка до 3,21 лева за литър.

По-сериозно е намалението, забелязано в отделните проучвани области. Такова е отчетено в осем региона, като най-много олиото е поевтиняло в големите търговски вериги в Русе – с 25 стотинки. Други отчетливи спадове са тези в Сливен, Ямбол и Бургас – в размера на 15 стотинки в ГТВ. В ДТО в трите области цената на продукта е намаляла с 5 стотинки за литър.

Ценовите спадове обаче са балансирани от отчетливото поскъпване в малките магазини в Благоевградския регион – с 37 стотинки за един литър олио. Леки увеличения с 3-5 стотинки са измерени в още пет области.

Брашно

В рамките на последния изследван интервал средната цена на дребно на брашното тип 500 се е запазила на нивото си от миналата седмица – 1,12 лева за килограм.

Не се наблюдава съществено раздвижване на регионално ниво. Търговската стойност на продукта с 6 стотинки в големите вериги във Варна и с 5 стотинки в тези в Добрич. Намаления са регистрирани в ГТВ в областите София (с 5 стотинки), Кюстендил и Шумен (с по 1 стотинка).

Няма отбелязани ценови изменения в ДТО в регионите.

Яйца

Леко повишение е забелязано при средната за страната цена на дребно на яйцата размер L в периода 24-30 октомври. Спрямо предходната проучвана седмица те са поскъпнали с 1 стотинка до 31 стотинки за яйце. Въпреки това по области почти не се наблюдават стойностни промени, а отчетените сочат поскъпване с 1-2 стотинки в шест от изследваните региони.

Яйцата размер M са се запазили на досегашната си търговска стойност на дребно – 28 стотинки за брой. И тук ценовите изменения в различните области са в рамките на 1-2 стотинки, като са отбелязани 19 поскъпвания и 2 поевтинявания.

Агнешко месо

През изминалата седмица цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо са останали непроменени на седмична база. Цялото агне се е продавало на дребно средно за 13,14 лева за килограм, агнешкият бут – за 13,99 лева, а агнешката плешка – за 13,63 лева. Не са регистрирани ценови промени и на областно ниво.

Пилешко месо

Пиле – замразено

През изминалата проучвана седмица замразеното пиле на дребно поевтиня с цели 39 стотинки за килограм и достигна най-ниската си търговска стойност от началото на годината – 4,36 лева за килограм. От МЗХ уточниха, че причината са течащите в момента промоции в големите хранителни вериги в страната.

В рамките на периода 24-30 октомври тя отново се е повишила, при това с цели 43 стотинки до 4,79 лева. Цената на продукта обаче е нараснала само в някои от областите, докато през периода 17-24 октомври тя спадна в ГТВ във всички региони.

Най-сериозни увеличения са измерени в големите вериги в София (с 50 стотинки или с 10,7%) и в Бургас (с 45 стотинки или с 10,6%). Отбелязани са и три намаления, по-сериозните от които – с 25 стотинки в Хасково и с 20 стотинки в Стара Загора.

В ДТО в четири региона са регистрирани отчетливи увеличения, като най-същественото е това в Смолян – с 52 стотинки или с 10,9%). Измерени са два спада – с 15 стотинки в Шумен и с 13 стотинки – във Варна.

Пиле - прясно, охладено

Търговската стойност на дребно на прясното пиле е спаднала с още 2 стотинки спрямо нивото си от миналата седмица. В периода 24-31 октомври продуктът е струвал средно 5,33 лева за килограм.

Влияние са оказали няколко ценови спада, отчетени основно в ГТВ в проучваните региони. Най-отчетливият е в размера на 45 стотинки (8,4%) и е регистриран в област Добрич. Отбелязани са и три увеличения - с 15 стотинки (в големите магазини във Варна и в малките в Перник) и с 13 стотинки (в ДТО в София).

Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Ivaylo Prodanov 03.11.2012 | 15:20
От снимката е видно, че и виното е сред основните храни, с което съм абсолютно съгласен :)
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...